Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan

Oruç tutmanın psikolojik faydaları nelerdir?

Ramazan ayında tutulan orucun bedensel faydaları kadar ruhsal faydalarının da olduğunu vurgulayan Psikolog Çisem Özkan, oruç tutmanın psikolojik ve sosyal açıdan bireye olumlu etkilerini şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı

1. OTUZ GÜN FAKTÖRÜ:

Ramazan ayı yeni alışkanlıkların kazanılmasında oldukça ideal bir süreyi kapsar. Öfke problemi, dürtüsel davranış, yeme bozuklukları, sosyal iletişim problemi gibi bir çok psiko-sosyal problemin yerini olumlu davranış kalıpları alabilir.

2. ŞÜKRETTİKÇE DEPRESYON AZALIR:

Şükür kalplerimiz için olması gereken bir egzersiz niteliğindedir. Şükrettikçe olumlu duygular gelişir. Sahip olduklarının farkında olan bir kişi için sahip olamadıkları ruhsal açıdan olumsuz olmayacaktır.

3. EMPATİ KURDUKÇA SOSYAL BECERİLER GELİŞİR:

Beslenme ihtiyaçlarını istediği zaman karşılayamayan aç ve susuz canlılarla empati kurabilen birey, çevresiyle ilişkilerini olumlu yönde geliştirebilir. Paylaşımcı ve duyarlı yaklaşımları oruç sayesinde edinen birey psiko-sosyal açıdan daha sağlıklı olur.

4. KAYGILAR AZALIR, GÜVENLİK DUYGUSU ARTAR:

Ramazan ayı, Allah’a yakınlaştığımız aydır. Allah’a yakın olmanın verdiği güven duygusu sayesinde anksiyete bozukluğu belirtileri azalır. Stresli ve kaygılı bireyin fizyolojik sıkıntılarının giderilmesinde de oruç oldukça etkilidir.

5. SABRETMEK, İYİLEŞMENİN ÖN KOŞULUDUR:

Oruç tutan birey iftar ve sahur vaktini bekleyerek sabırlı davranış örüntüleri sergiler. Açlık ve cinsellik gibi temel ihtiyaçlarını kontrol etmeyi öğrenerek ruhsal farkındalığı gelişen bireyin psiko-sosyal rahatsızlıkları azalır.

6. OBSESİF BOZUKLUKLAR AZALIR:

Akut stres bozukluğuna sebep olacak takıntılı düşünceler oruç ibadeti sayesinde azalır. Fiziksel irade beraberinde bilişsel iradeyi de getirir. Düşüncelerini kontrol edebilen birey ruhsal dinamiklerini yönetebilme gücüne erişir. Ruhsal farkındalık, kalplerimiz ve bedenlerimiz için şifa olur.

7. DAVRANIŞ EGZERSİZLERİ İÇ GÖRÜYÜ ARTTIRIR:

Oruç tutan birey davranışlarını kontrol etmeyi öğrenir. Davranışları üzerinde kontrol gücüne sahip olan bireyin antisosyal davranış örüntüleri sergilemesi mümkün değildir.

8. AİLE İÇİ İLETİŞİM GÜÇLENİR:

Oruç ibadeti sayesinde iftar ve sahurda bir araya gelen aile bireyleri arasında paylaşım artarak bireyin psiko-sosyal iyileşme hali desteklenir.