Omuz sıkışması sendromu nedir?

Omuz ağrısı ofis çalışma ortamından ağır çalışma şartlarına, gündelik ev işlerinden spor aktivitelerine kadar birçok alanda görülebilecek bir sorundur. En sık omuz ağrısı sebebi omuzdaki sıkışma sendromudur.

Haberin Devamı

40 YAŞ ÜZERİNDE DAHA YAYGIN 

Omuz başını çeviren 4 kastan bir veya birkaçının, omuz başıyla köprücük kemiğinin uzantısı olan akromion arasında sıkışmasıyla oluşur. Yetişkinlik döneminde her yaşta görülebilse de, en çok 40 yaş üzerindeki grubunu etkilemektedir. Belirli bir yaşın üzerinde görülmesinin sebebi, yaşla birlikte omuz kaslarındaki kan dolaşımının azalmasıyla birlikte oluşan hasarın iyileşmesindeki gecikmedir. Omuz ön tarafındaki ağrı tipik bir bulgudur. Aralıklı olarak omuzdan dirseğe kadar olan bölüme yayılabilir. Bu nedenle boyun fıtığıyla ya da sol taraf ağrılarında kalp kriziyle karıştırılabilir. Fakat ağrının hareketle artması ve özellikle kolu kaldırırken 100 derece üzerinde ağrının oldukça şiddetlenmesi, diğerlerinden ayırıcı özellikteki bulgulardır. Gece ağrısı ve üzerine uzun süre yatma sırasında ağrının uykudan uyandıracak derecede artması da sıklıkla görülen bulgulardandır.

PERDE ASMA, CAM SİLME GİBİ AKTİVİTELERDEN DOLAYI ORTAYA ÇIKABİLİR

Omuz sıkışma ağrısının en sık sebeplerinden birisi baş üzeri aktivitelerle fazla uğraşılması ve omuzun uzun süre belirli bir pozisyonda sabit tutulmasıdır. Gündelik hayatta perde asma, yüksekten bir şeyler alma veya cam silme gibi işlerin fazlaca ve tekrarlayarak yapılması omuz ağrısını ortaya çıkarabilir.

Ofis çalışma ortamında ise bilgisayar kullanımında omuzun uzun süreli sabit pozisyonda tutulmasıyla omuz sıkışma ağrısı oluşabilir. Omuz sıkışma sendromunda tedavi basamaklı olarak yapılmalıdır. Öncelikli tedavi, omuzda ağrıyı ve ödemi azaltmaya yönelik anti-enflamatuar ilaç tedavisidir. Burada amaç, oluşan ödemi azaltarak sıkışmayı azaltmak ve enflamasyonu baskılayarak iyileşme dokusunun işini kolaylaştırmaktır. 

İlaç tedavisi genellikle aralıklı olarak yapılır. 7-10 günlük tedavi sonrasında fayda görülmüş fakat tekrarlama olmuşsa, 1-2 kür daha ilaç tedavisi verilebilir. Fakat ilaç tedavisinden hiç fayda görülmemişse, tekrar ilaç tedavisine başlamak yerine fizik tedaviye yönlendirme yapılabilir. Fizik tedavide ağrıya yönelik tedavi uygulansa da özellikle omuz başını aşağıya bastıran kasların aktif çalıştırılması önemlidir. Omuz başının aşağıya bastırılmasıyla eklem aralığı açılacaktır ve böylece baskı azalarak kasların iyileşmesine fırsat tanınmış olacaktır. Bu dönemde hücresel iyileşmeye katkısı nedeniyle PRP de tedaviye eklenebilir.

3-6 AY İÇERİSİNDE BAŞARILI SONUÇ ALINAMAZSA CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR

Konzervatif yöntemlerle kas sıkışmasının %70-80’inde başarılı sonuçlar almak mümkündür. Fakat tüm tedavi yöntemlerine rağmen 3-6 ay arasında başarılı sonuç alınamaması durumunda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavide açık veya artroskopik kapalı olarak köprücük kemiğinin devamı olan akromionun alt bölümü traşlanmakta ve sıkışmış olan kaslar rahatlatılmaktadır. Bu işlem sırasında kaslarda yırtık varsa dikilmektedir. Ameliyat sonrasında fizik tedavi hem iyileşme süresinin hızlanması hem de vücudun eski fonksiyonlarına dönmesi açısından önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları