Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Öğretmenlerde bu hastalık neden oluşuyor?

Devamlı ayakta durmak ve hareketsiz oturmak bu hastalığa neden oluyor!

Haberin Devamı

Nedir bu öğretmenlerin çektiği? Eskiden tebeşir dozu alerjisi vardı, çok şükür teknoloji ile bunu atlattık. Ancak uzun süre ayakta durmaktan oluşan varisleri ne yapacağız? Teknoloji gene yardımımıza koşuyor! Evla yani Lazerle Varis Tedavisi ile 1 saatte kalın varislerinizden kurtulmak ya da Skleroterapi yani Köpük Tedavisi ile kılcal varislerinizden kurtulmak mümkün.

Varis; yüzeysel toplardamarların (kirli kanı toplayan damar) geniş ve kıvrımlı hale gelmesi ‘varis’ olarak nitelendiriliyor. Yerçekiminin etkisiyle daha çok bacaklarda görülen bu hastalık, dünya genelinde yaklaşık yüzde 23,4 oranında, bir başka deyişle yaklaşık olarak her 4 kişiden birinde ortaya çıkıyor.

Varis tedavisi ertelenirse büyük sorunlarla karşılaşılabilir!

Varis, genellikle sadece estetik bir problem olarak görülüyor. Ancak aslında tedavide geç kalındığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına, damarda pıhtılaşmalara ve hatta ayak bileklerinde açık yaralara neden olabilen bir hastalık. Özellikle pıhtı oluşması sonrasında akciğere pıhtı giderek ölümcül tablo bile gelişebiliyor. Dolayısıyla öncelikli olarak varis oluşmasını önlemek, eğer oluşmuşsa erken dönemde tedavi ettirmek gerekli.

Devamlı ayakta durmak veya hareketsiz oturmak çok sakıncalı!

Haberin Devamı

Toplumda öğretmen hastalığı olarak da anılan varis aslında devamlı ayakta duran insanlarda oluşmakta; aşçılar, garsonlar, kuaförler, manavlar, estetisyenler, askerlerde de sık sık görülmekte. Oluşmaması için devamlı ayakta durmamak veya hareketsiz oturmamak gerekiyor. Kişi devamlı ayakta durmak veya hareketsiz olarak oturmak zorunda ise, ayaklarını pedala basar gibi ya da ritm tutar gibi hareket ettirerek varis oluşumunu ve/veya oluşmuş variste pıhtı oluşumunu engellemekte etkili olacaktır.

Tabii ki tüm bunlara rağmen varis oluşmakta. Önemli olan bu aşamaya geldikten sonra varisin tipini belirleyip bir yol haritası çıkarmak ve tedavi sürecini biran önce başlatmak olmalı. Girişimsel Radyoloji Uzmanları bu aşamada çok etkinler. Çünkü hastanın bacak damarlarını Doppler US ile değerlendirip venöz haritalamasını çıkarıp tedavi şeklini belirliyorlar. Tedavi sonrası da yine aynı doktor tedavi sonuçlarını değerlendirilebiliyor.

Sonuç olarak; özellikle öğretmenlerde olan varis ciddi ancak tedavi edilebilir bir sağlık problemidir.

Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler