Obezite, sperm kalitesinin düşmesine neden oluyor

Sperm kalitesi ve sayısındaki bozukluklar, çocuk sahibi olamayan ve kısırlık (infertilite) sorunu yaşayan çiftlerin yaklaşık yarısında görülür. Son yıllarda giderek daha ciddi bir sağlık sorun haline gelen obezite, hem kadın hem de erkek üreme hücreleri üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Haberin Devamı

Amerikalı bilim insanlarının yaptığı güncel bir araştırmanın sonuçları, obez erkekler ile sağlıklı erkelerin spermleri arasındaki farklılıklara ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koymuştur. Obezite sorunu ile karşı karşıya kalan erkeklerin sperm parametrelerinde bozukluklar tespit eden araştırmacılar, obez erkelerden alınan spermlerin içeriğindeki 27 proteinin miktarında belirgin farklılıklar saptamışlardır.

Çocuk sahibi olamayan 10 çiftin dahil edildiği bu ilginç çalışmadaki erkeklerin 5'i normal kiloya sahipken, diğer 5 erkek aşırı kiloluydu ve obezite sorunu yaşamaktaydı. Çalışmaya katılan tüm erkeklerden sperm örnekleri alındı ve klinik olarak tüm sperm değerlerinin normal olduğu görüldü. Bu bulgular, obezite sorunu yaşayan erkeklerde görülen kısırlık sorununun her zaman sperm sayısı, hareketi veya şekli ile ilişkili olmayabileceğini ortaya koyarken, çocuk sahibi olmayan aşırı kilolu erkeklerdeki sorunun çok daha karmaşık olabileceğini göstermekteydi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine, çalışmayı yürüten bilim insanları toplanan sperm örneklerindeki 2.034 sperm proteinini incelediler. Aşırı kilolu erkeklerdeki 24 sperm protein tipinin olması gerekenden çok daha az, 3 sperm tipinin ise sağlıklı kiloya sahip erkelere oranla çok daha yüksek olduğunu tespit ettiler.

ERKEK KISIRLIĞINI ETKİLEYEN OBEZİTEYE DAHA FAZLA VURGU YAPILMALI MI?

Aşırı kilolu erkeklerde miktarı azalan sperm proteinlerinin oksidatif stres, protein dengesi, DNA hasarı onarımı ve sperm fonksiyonu gibi önemli işlevleri olduğunu kaydeden araştırmacılar, aşırı kilolu erkeklerde eksik olduğu belirlenen sperm proteinlerinin bu kişilerdeki üreme bozukluğu ile yakından ilişkili olduğunu kaydettiler.

Obezitenin erkek üreme sağlığını etkilediği birçok olumsuz unsur vardır. Obezite, testosteron seviyelerinin azalmasına ve sperm kalitesinin düşmesine neden olur. Ağır kilolu olan erkeklerde testosteron seviyelerindeki azalma, sperm yapımını ve fonksiyonunu bozarak çocuk sahibi olmayı güçleştirebilir.

Bilim insanları kısırlık tedavisine başvuran çiftlerde, aşırı kilolu kadınlara daha fazla dikkat verildiğini ancak obezite sorunu yaşayan erkeklerin de mutlaka titizlikle incelenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çocuk sahibi olmaya çalışan tüm erkeklerin öncelikle sağlıklı bir diyet ve yaşam şekli benimsemeleri ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durması gerekiyor.

Referanslar:

Haberin Devamı

Pini, T., Parks, J., Russ, J. et al. Obesity significantly alters the human sperm proteome, with potential implications for fertility. J Assist Reprod Genet (2020). https://doi.org/10.1007/s10815-020-01707-8

Yazarın Tüm Yazıları