M. Kerem Doksat
M. Kerem Doksat
M. Kerem Doksat

Neden kabus görüyoruz?

Rüyaların bir kısmının kabus şeklinde görüldüğünü söyleyen Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kerem Doksat, kabus görme sebeplerini anlattı.

Haberin Devamı

Rüyaların bir kısmı kabus şeklindedir ve genellikle ölmüş kişiler, kişinin tanımadığı birtakım mahlûklar olarak görülebilir.

KABUS GÖRMENİN SEBEPLERİ

1. Kaygı ve stresin etkisi

Genellikle travmatik bir olay sonucunda ortaya çıkan kaygı ve stres, kabus görmenin temel nedenlerindendir. Önemli bir ameliyat veya hastalık, sevilen birinin kaybı, kötü bir kazada kurban veya tanık olmak kabus görmenize neden olabilir. Fakat kabusun nedeni sadece travmatik olaylar değildir. İşle alakalı veya ekonomik kaygılar, boşanma ya da taşınma gibi büyük yaşam değişiklikleri, kısaca gündelik kaygılar da kabus nedeni olabilir.

2. Acı ve baharatlı yemekler

Neyi ne zaman yediğimizin gördüğümüz rüyalar üzerinde büyük etkisi var. Acı ve baharatlı yemekler vücut sıcaklığını ve metabolizma faaliyetlerini artırarak uykuda rahatsız olmanıza sebep olabilir. Bu aynı zamanda yatma vaktinden kısa bir süre önce yemek yiyenlerin genelde kabus görmelerinin de nedenidir.

Haberin Devamı

3. Yiyeceklerdeki yağ oranı

Kesin olmamakla birlikte, araştırmalar gösteriyor ki gün içinde ne kadar yağ oranı yüksek yiyecek tüketilirse, kötü rüya görme olasılığı da o kadar artıyor. Daha çok organik besinlere ağırlık verenler, gün boyu abur cubur tüketenlere oranla daha seyrek kabus görüyorlar.

4. Alkol kullanmak

Alkol, kısa vadede, uykuya daldırmakta etkili olsa da, erkenden uyanmaya sebep olduğu için zararlıdır. Fazla alkol tüketimi, kabus görmenin sebeplerinden biridir. Aynı zamanda, kabuslar, alkolü bırakan bünyelerde de sıklıkla görülmektedir.

5. İlaç almak

Antidepresan, yatıştırıcı ve uyuşturucu gibi kimi ilaçlar, yan etki olarak kabusa sebep olabilir.

6. Hastalıklar

Grip gibi ateşli hastalıklar, bazen kabuslara sebep olabilir. Uykuda nefesin kesilmesi ya da çok uyumak gibi diğer uyku bozuklukları da kabus görme sıklığını artırır.

Kötü rüyalar veya kabuslar, belirli ölçüde olduğu sürece normal karşılanırken, uzmanlar, şiddet ve sertlik içeren rüyaların sıklıkla görülmesi halinde, bir terapiste danışılması gerekliliğini savunuyorlar. Ancak, tatlı uykular için yapılabilecek ilk adım, bu altı faktörü ortadan kaldırmaya çalışmaktır.