GeriSağlık Neden iyi bir kan akışına ihtiyacınız var?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Neden iyi bir kan akışına ihtiyacınız var?

Neden iyi bir kan akışına ihtiyacınız var?

İnanması zor ama vücudunuzun yaklaşık 96 bin km kan damarına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Kalp ve diğer kaslarla birlikte dolaşım sistemimizi oluşturur ve vücudun her köşesine kan taşır. Fakat dolaşımın zayıf olduğu yerlerde kan akışı yavaşlar ve vücudunuzdaki hücreler ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri alamamaya başlar. Sağlıklı bir kan dolaşımı için ihtiyacımız olanları Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ruken Hanavdeloğulları’ndan öğrendik.

Kol ve bacaklarınızda yeterince kan dolaşımı olmadığında el ve ayaklarda soğuma ve uyuşma görülür. Açık tenliyseniz, bacaklarınız mavi bir renk alabilir. Zayıf kan dolaşımı cildinizi kurutur, tırnaklarınızı kırılganlaştırır; özellikle bacak tüylerinin dökülmesine, erkeklerde ereksiyon problemlerine, diyabet hastası olanlarda yaraların geç iyileşmesine neden olur. Sigara damar duvarlarınıza zarar vererek kanınızın kalınlaşmasının önemli nedenlerinden biridir.

KAN BASINCINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİN

Kan basıncınız çok yüksekse damarlarınızda sertleşme başlar. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile ayda bir tansiyonunuzu ölçtürün. Tansiyonunuz 12’den yüksekse mutlaka hekiminize başvurarak gerekli tedavinizi yaptırın.

SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Kanın büyük bölümü sudan oluşur. Bu nedenle günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. Egzersiz yapıyorsanız veya hava sıcaksa daha fazla su tüketmeniz gerekir.

Neden iyi bir kan akışına ihtiyacınız var

MÜMKÜN OLDUĞUNCA HAREKET EDİN

Uzun süreli sabit pozisyonda oturmak bacak kaslarınızı zayıflatır ve bacaklarınızdaki kan akışını yavaşlatır; bu da pıhtı oluşumuna yol açabilir. Oturarak çalışıyorsanız belirli sürelerle ara verin. Yerinizden kalkıp hareket edin, vücudunuzu esnetin. Hareket bacak damarlarınızdaki kan akışını düzenler. Yoga gibi fiziksel aktiviteler kan akışınızı düzenler. Hareket ettiğinizde, hücrelerinize oksijen getirerek sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olmanızı sağlar.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAŞAM KALİTENİZİ ARTIRIR

Düzenli egzersiz vücudunuzun daha fazla oksijenlenmesine yardımcı olur. Bu da kalbinizin kan pompalamasını artırır, kalbinizi güçlendirerek tansiyonunuzu düşürür. Haftada 5-7 gün 30 dakika egzersiz yapmak için bir hedef belirleyin.

SAĞLIKLI BESLENİN

Dengeli bir diyet için bol bol meyve ve sebze yiyin. Kırmızı et, tavuk, peynir ve diğer hayvansal kaynaklarda bulunan doymuş yağlardan uzak durun. Tuz tüketiminizi sınırlayın. Böylece kilonuzu sağlıklı aralıkta korurken, kolesterol ve kan basıncınızı da kontrol altında tutabilirsiniz.

Neden iyi bir kan akışına ihtiyacınız var

SADECE SAÇINIZI DEĞİL; VÜCUDUNUZU DA FIRÇALAYIN!

Kuru cildinizi, sert, düz kılları olan bir fırçayla ayaklarınızdan bacaklarınız ve kollarınıza doğru aşağıdan yukarıya olacak şekilde fırçalayın. Her gün banyodan önce bu işlemi yapmanız kan dolaşımınızı hızlandırır. Kuru fırçalama kuru ciltlerden de kurtulur. Her gün, duştan hemen önce yap. 

False