GeriSağlık Mutluluk kaynağı dondurma!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mutluluk kaynağı dondurma!

Mutluluk kaynağı dondurma!

Dondurmada insanları mutlu eden farklı bir özellik var.

Yapılan çalışmalar dondurmanın mutluluk hormonlarını harekete geçirdiğini ortaya koyuyor. Peki, yaz kış çok severek tüketilen bu besin gerçekten mutluluk kaynağı mı? Konuyla ilgili yapılan araştırmaların detaylarına bakalım…

Son dönemde 350 kişi ile yapılan bir araştırmada, dondurma yiyen insanların yeme anı öncesi ile sonrası değerlendirildiğinde olumlu duygularında %20 artış görülmüştür. Günlük yaşam içerisinde zevk aldığımız anları fazlalaştırarak olumlu duygularımızı da artırıyoruz ve dondurma insanların genel anlamda mutluluklarını artıran bir keyif unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Çikolatadan daha fazla mutluluk veriyor

İnsanların yüz ifadeleri mutluluk seviyelerini ölçmek için bir araç olabiliyor. Amsterdam Üniversite’sinde son dönemde bir yüz tanıma yazılımı ile Mona Lisa’nın yüz ifadesinde mutluluktan kızgınlığa, hatta korkuya kadar hangi hisleri taşıdığı araştırılmıştır. İnsanların çikolata ile mutluluklarının %12, dondurma ile %64 arttığı görülmüştür. Demek ki dondurmada insanları mutlu eden farklı bir özellik var ve günlük yaşamda mutlaka tadına varılması gerekiyor.

Beyindeki haz merkezini uyarıyor

Dondurmanın haz merkezini uyararak keyif ve mutluluk ile bağlantısını açıklayan bir araştırmada mekanizma şu şekilde açıklanmaktadır:

Soğuk ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle kişinin keyifli bir deneyim yaşamasını sağlar. Çalışmalar, beyindeki haz merkezinin ( orbitofrontal korteks) dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu gösterir. Kişinin kendini iyi hissedip mutlu olması daha sağlıklı ve psikolojik fonksiyonlarda pozitif anlamda iyileşme sağlamasına sebep olur. Ayrıca çalışmalar küçük aralıklı mutlulukların bizi, büyük ve daha nadiren olanlardan daha çok mutlu ettiğini gösterir (Londra Psikiyatrı Enstitütü , 2005). 

Büyük küçük herkesi mutlu ediyor

''Dondurma sadece çocukları değil, yetişkinleri de mutlu eden, iyi hissettiren bir besin kaynağı" diyen Psikolog Serap Duygulu, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Besin kaynağı derken özellikle bu terimi kullanabiliriz zira artık yapılan araştırmalar sonucunda biliyoruz ki, eğer sağlıklı koşullar içinde ve doğal malzemelerle hazırlanmışsa dondurma son derece sağlıklı bir besin kaynağı. Özellikle protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D ve E vitaminleri ile birlikte kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, çinko ve demir gibi pek çok vitamin ve minerali barındırıyor. Bu yönüyle özellikle çocuklar açısından önemli bir kaynak olarak görülebilir. Sağlığımız açısından da birtakım yararları kanıtlanmış olan dondurmanın psikolojik yararlarının olduğu da son araştırmalarla ortaya konmuş bulunuyor.

En çok mutluluk veren gıdaların başında dondurma geliyor. Ayrıca mutluluk, heyecan ve rahatlamanın değerlendirildiği ve puanlandığı bir araştırmada 'Toplam Duygusal Puanlama' seviyesinde en yüksek derece yine dondurmaya ait.

Klinik düzeyde yapılan araştırmalarda dondurma yemenin beynin keyif ve haz veren bölgelerini harekete geçirdiği ve insanları mutlu ettiği bilimsel anlamda kanıtlanmış. Aynı zamanda, sunumu ve görüntüsüyle bile insanlara güzel şeyler hatırlatan ve hissettiren, üstelik besleyici olan neredeyse tek soğuk yiyecek.

Son birkaç yıla kadar dondurma sadece yazın tüketilmesi gereken bir gıda olarak düşünülürken aslında yaz kış tüketilebilecek bir gıda olduğu da ortaya çıkınca günlük hayatın en güzel ve tatlı ödülü durumuna gelen dondurma çocuk büyük ayrıt etmeden hemen herkesi mutlu etmeye devam edecek gibi görünüyor.''

False