GeriSağlık Mutlu olmanın bir yolu var mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mutlu olmanın bir yolu var mı?

Mutlu olmanın bir yolu var mı?

Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli’den mutluluk için 7 tavsiye…

Hepimiz mutlu olmak istiyoruz. Yaşamamız için birincil motivasyon olarak çabalayarak öğrendiğimiz bir şeydir bu: Mükemmel bir iş bulmak, terfi almak, ruh eşini bulmak, bir aile kurmak ya da hayalinizdeki evi satın almak için çalışmak… "Mutluluk arayışı" mutluluk fikri her kültürde görülür. Tam olarak mutluluk nedir? Ve bunu nasıl elde edebilirim? Neden her zaman mutluluk peşinde olmaktansa mutluluğu hissetmeye odaklanmayız? İşte Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli’den öneriler…

Yıllarca yapılan psikolojik araştırmalar mutluluk konusuna geldiğinde çok güçlü kişilerarası sağlıklı ilişkilerin, maddi zenginlikten daha önemli olabileceğini göstermektedir. Bazı psikologlar ilişkilerin mutluluğu öngörmede oynadığı rolü tartışsalar da sosyal olarak bağlantıda olma duygusunun önemi konusunda hem fikirler.

Yaşam için gerekli materyallere ulaşmaktansa güçlü sosyal bağların olması, insanların daha mutlu olmasını sağlamaktadır. Yani bu bizim aile ile vakit geçirmek için para kazanmak ve güzel şeyler satın alma hedeflerimizden vazgeçmek gerektiği anlamına geliyor ancak tamamen de değil. Paranın olması genellikle güzel tatil, daha iyi sağlık ve daha iyi bir eğitim almanıza yol açar ki bu da mutluluk ile bağlantılıdır.

Para asla güçlü ilişkiler olmadan sizi mutlu edemez. Önemli olan, sosyal bağlar ile birlikte para ve maddi başarının mutluluk için çok önemli olduğunu hatırlamaktır. Nispeten rahat yaşamak için yeterli para olmadan güçlü ilişkiler de sizi asla mutlu etmeyecektir. Bu, bir diğerinin üzerinden öbürüne değer vermek değildir. Ancak ikisi arasında doğru dengeyi kurmak ile mutlu olunur.

Mutluluğu takip etmek yerine mevcut ilişkileri güçlendirmek için çaba harcamak mutluluğu size daha fazla yaklaştıracaktır. Bu mutluluk hedefinin sizden çok uzakta olmadığını o zaman keşfedebilirsiniz.

Mutluluk için 7 tavsiye

1. Az düşün (mutlu olacak mıyım diye), daha fazla hisset

2. Surat asmayı bırakıp, daha fazla gülümse

3. Az konuş, daha fazla dinle

4. Daha az ön yargılı ol, daha çok kabul et

5. Karşındakini seyredeceğine, daha fazlasını yap

6. Az şikayet et, daha fazla takdir et

7. Daha az kork, daha çok sev

Harvard öğrencileri arasında yapılan çalışmada aileleri ile iyi ilişkiler kurmuş kişilerin mutlu olduğunu gösterdiler. Mutluluğun aynı zamanda 7.5 ila 10 sene kadar insanın hayatını uzattığını da biliyoruz. İnsanlar bunların hepsini yapıp hala mutlu olamıyorlarsa, relaksasyon (rahatlama) tekniklerinden, biofeedback ve kognitif terapiden yararlanabilirler. 

False