MS hastalığı ameliyatsız tedavi edilir mi?

Sinir sistemindeki kronik bir hastalık olan MS, beyin ve optik sinirleri etkiliyor. Birçok belirtiyle ortaya çıkabiliyor, peki tedavi edilebiliyor mu? Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, MS hastalığı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Multiple skleroz yani kısa adıya MS; bağışıklık ya da bedenimizin savunma sisteminin, sinir sistemini zedelemesi ve onu yabancı kabul ederek saldırması ile ortaya çıkıyor. Aşırı yorgunlukla kendini belli eden bu hastalık, daha çok 20 ila 40 yaşları arasında görülüyor.

MULTİPL SKLEROZ (MS) NEDİR?

Multipl skleroz ( MS); Santral Sinir Sisteminin (SSS) sıklıkla genç yetişkinlerde görülen bir hastalığıdır. Genellikle iyileşme ve kötüleşme atakları ile ömür boyu seyreden bir hastalıktır, ancak nadir olarak tek bir atakla kalan ya da her geçen gün hastanın durumunun kötüye gitmesine neden olan formları da bulunmaktadır.

MS BELİRTİLERİ NELERDİR?

MS hastalarında, Santral Sinir Sistemi hasarı olması nedeni ile her çeşit nörolojik bulgu görülebilir. Kol veya bacaklarda gelişen ve 24 saatten uzun süren güç kaybı, uyuşukluk atakları, görme bozukluğu atağı mesela görme alanı kaybı, çift görme şeklinde olabilir, denge kayıpları, konuşma bozukluğu atakları, idrar kaçırma veya yapamama görülebilir. Çoğu hasta tanı konmadan önce aşırı bir yorgunluktan şikayet edebilir.
Hastanın tüm hikayesi, nörolojik muayenesi, laboratuvar ve radyolojik tetkik bulguları birleştirilerek hastaya klinik olarak laboratuvar destekli kesin MS, klinik olarak olası MS veya laboratuvar destekli olası MS tanılarından birisi konup takibi yapılır.

Haberin Devamı

HANGİ TETKİKLER YAPILIR?

Bunların başında Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) geliyor. Çoğunlukla tek başına beyin MRG’si yeterli olmayıp boyun, sırt veya bel bölgesindeki omuriliği görmek için bu bölgelerin MRG’leri de gerekli olabiliyor. Ayrıca çekimlerin hem ilaçlı hem de ilaçsız yapılması gerekebiliyor. Ancak genel popülasyonda 40 yaş üstü insanlarda MRG’de atipik lezyonları olan, sigara içen, hipertansiyonu, hiperkolesterolemisi olan ya da migreni bulunan hastalarda tanıda dikkatli olunmalıdır. Sadece MRG’deki lezyonlara bakarak hastanın anamnezi (hastalığın hikayesi) alınmadan, nörolojik muayenesi yapılmadan yanlış yorumlar yapılabilir.

Diğer bir sık kullanılan yöntem Beyin Omurilik Suyu (BOS) incelemesi yapılabilir. Bir diğer sık başvurulan tetkik ise, görme sinirinin incelendiği Vizüel Uyarılmış Potansiyel (VEP) testidir. Görme sinirini inceleyen başka bir test olan Optik Koherans Tomografi de özellikle görme ile ilgili bulguları olan hastalarda sık başvurulan bir yöntemdir.

Haberin Devamı

MS TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

MS’de atak tedavisi ve koruyucu tedavi olmak üzere iki değişik tedavi bulunmaktadır. Yeni başlayan, fonksiyonel kayıplara yol açan ve günlük yaşamını etkileyecek nörolojik bulguları bulunan ve bu bulguları 24 saatten uzun süren ya da mevcut nörolojik bulgularında gözle görülen artış olan bir hastayı atak döneminde kabul etmek gerekir. Bu dönemde verilen tedaviye de atak tedavisi deniyor. Genellikle 3-10 gün süren damardan verilen yüksek doz kortizon tedavisi yapılabilir. Bazen çok ağır ataklarda Plazmaferez denen kan değişim programı da kullanılabilir. Bu tedavi boyunca mutlak istirahat, tuzdan ve şekerden uzak diyet önerilir.

Tekrarlayan atakları bulunan MS hastalarında ise atak sıklığını ve şiddetini azaltan ve yeni lezyon oluşumunu engelleyen ve bu sayede hastalığın seyrine olumlu katkıda bulunan tedaviler ise koruyucu tedaviler olarak isimlendirilir.

Haberin Devamı

Multipl Skleroz kronik bir hastalık olması nedeniyle itina ile takibi gerekiyor. Ancak her geçen gün geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ile hastaların şikayetlerinde belirgin azalma görülmektedir.

                      

Yazarın Tüm Yazıları