Modern görücü usulü ilişkilere şans verin

Evlilikte hem aileler hem de bireyler evlenir. Yani, ailevi kültürün, görgünün denk olması son derece önemlidir. Sağlıklı bir yetişkin için geniş ailesi de son derece önem taşır. Tarafların karşılıklı olarak geniş ailenin değer yargılarına uyum sağlamaları önemlidir. Eğer bu konuda ailelerin kültürleri denk değilse, arada ciddi uyum sorunları yaşanabilir. Bakalım Prof. Dr. M. Kerem Doksat, mordern görücü usulü evlikler hakkında ne düşünüyor.

Haberin Devamı

Eskinin görücü usulü evlilikleri son zamanlarda yerini modern görücü usulü evlilik modeline bıraktı. Sizce bu şekilde yapılan evlilikler ne kadar sağlıklı olabilir?

Modern görücü usulü evlilik modelini klasik görücü usulü yönteminden ayrı tutmak gerekir. Modern görücü usulünde, ortak aile yapılarından gelen ve anlaşacakları öngörülen çiftlerin sadece tanışmalarına aracılık edilir. Bundan sonra çiftler kendileri arkadaşlık yapar, görüşür ve birbirlerini tanırlar. İşte bu yöntemin kişilerin uzlaşmasında ortak görgü ve kültürden gelmeleri sebebiyle kolaylaştırıcı etkisi olduğu düşünülür. Ancak klasik görücü usulüyle kişilerin birbirini hiç tanımadan yaptıkları evlilikler aşağıdaki araştırma sonuçlarında da göreceğiniz gibi evlilik sürecinde olumsuzluklara yol açabilir.

Haberin Devamı

Modern görücü usulü ilişkilere şans verin

GÖRÜCÜ USULÜ EVLİLİKLER DAHA MI UZUN SÜRÜYOR YOKSA BU BİR ŞEHİR EFSANESİ Mİ? ÜLKEMİZDE BU KONUDA YAPILMIŞ ARAŞTIRMA SONUÇLARINDAN BİRKAÇ ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ?

Klasik görücü usulüyle yapılan evliliklerle ilgili olarak ülkemizde yapılmış bazı çalışmalara bakacak olursak, Türkiye’de yapılan bir çalışma; vajinusmuslu kadınlarda görücü usulü evliliğin daha fazla olduğunu göstermiştir (Doğan S, Saraçoğlu G. Yaşam Boyu Vajinismusu Olan Kadınlarda Cinsel Bilgi, Evlilik Özellikleri, Cinsel İşlev ve Doyumun Değerlendirilmesi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2009;26(2):151-158.) 

Ülkemizde, boşanmış bireylerin boşanma şekline göre aralarında fark olup olmadığını araştıran bir araştırmada katılımcılar arasında, ‘sözlü ve/veya fiziksel şiddet’i en yüksek oranda boşanma nedeni olarak belirtenlerin, görücü usulü istemeyerek evlilik yapanlar olduğu, ardından da görücü usulü isteyerek evlilik yapanlar ve en düşük oranda arkadaşlık kurarak evlilik yapanlar olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. (AKTAŞ Ö. Boşanma Nedenleri ve Boşanma Sonrasında Karşılaşılan Güçlükler, Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2011.)

Başka bir araştırmaya göre arkadaşlık kurarak evlenenlerin büyük çoğunluğu, ikinci derecede; görücü usulü evlilik yapanların çoğunluğu ise en ağır dereceden şiddete uğramışlardır. Bu çalışmalardan da yola çıkarak; çiftlerin birbirlerini tanıyarak ve anlaşarak yapacakları evliliklerin anlaşma ve uzlaşma sürecini çok daha olumlu etkileyeceği sonucu çıkmaktadır. (Sıradan Şiddet/ Aysel Yıldırım- Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetin Toplumsal Kaynakları. Boyut Yayınları. 1. Baskı. 1998, İstanbul.)

Haberin Devamı

KAYNAK: MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI/Sedef Batı

Yazarın Tüm Yazıları