Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm SoytürkYazarın Tüm Yazıları

Miyom nedir? Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Miyom, kadınların sıkça karşılaştığı iyi huylu katı bir kütlenin varlığıdır. Rahim tümörü olarak adlandırılan bu kütle fibröz elemanlar içermektedir. Miyom problemi yaşayan kadınların ailelerinde de miyom geçmişi söz konusu olabilir. Genel olarak 40 yaşını geçen kadınlarda görülür. Görülme oranları bu kadınların dörtte biri civarındadır.

Haberin Devamı

MİYOM NEDEN OLUŞUR?

Östrojen hormonu miyom oluşumunda etkin bir rol oynar. Bu durumda gebeliğin miyom gelişimini tetiklemesi menopozun ise indirgemesi anlamına gelir. Miyomların büyümesinde östrojenin yanı sıra büyüme hormonlarının da etkisi olduğu düşünülmektedir. Girişte miyomların iyi huylu olduğundan bahsetmiştik, ancak 200 vakadan 1’inde miyom kötü huyluya da dönüşebilir.

Miyom nedir Miyom tedavisi nasıl yapılır

MİYOM GÖRÜLME ALANLARI

Miyomlar vücutta tutunduğu ya da büyüdüğü yere göre farklılık gösterebilmektedir. Bulundukları yere göre kişide oluşturduğu etkiler ve cerrahi operasyonlardaki uygulama kolaylığını veya zorluğunu etkileyebilmektedir. Miyomlar kas tabakasında, rahim iç zarının altında, rahim dış zarının altında, ligamentum latum içine doğru büyüyen miyom, rahim ağzında ve son olarak Miyom parametrium ve ligamentüm latum venleri içinde olabilir.

MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyom genellikle belirti göstermeyen bir durumdur. Ancak en sık rahim kanamalar, adet kanamalarında artış ve adet süresinin uzaması miyomu işaret edebilir. Pelvik kasların bulunduğu ve hastaların tarif ederken adet dönemindeki ağrı veya cinsel ilişkide yaşanabilen ağrıya benzettiği görülebilir.

MİYOMUN NEDEN OLABİLECEĞİ DURUMLAR NELERDİR?

Burada akla gelen konulardan bir tanesi kısırlık durumudur. Miyom kısırlığa neden olur mu? Sorunun cevabı düşük oranda olmakla birlikte miyom kısırlık sebeplerinden bir tanesi olabilir. Kısırlığa neden olabilecek miyom rahim ağzı bölgesine yerleşmesi, rahmin yapısını bozup embriyonun tutunması engellemesi veya tüp girişini kapatmasıyla neden olabilir.

MİYOM TEDAVİSİNDE UYGULANABİLECEK YÖNTEMLER NELERDİR?

Miyoma neden olan hormonların etkisini azaltmak amaçlı ilaç tedavisi prosedürü uygulanabilir. Miyom embolizasyonu adı verilen küçük bir operasyonla miyomu besleyen damara müdahale edilebilir. Yalancı menopoz adı verilen uygulama ile miyomun küçülmesi beklenebilir. Çocuk sahip olma durumu ya da isteğine göre ve hastanın fiziksel durumuyla yaşı da değerlendirilerek operasyon yapılabilir. Yüksek tonda ses dalgalarıyla uygulan bir tedavi metodu da kullanılabilir.

AMELİYAT NE ZAMAN MECBURİDİR?

Kansızlığa neden olan ve ilaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda, ağrı problemini geçmemesi ve şiddetinin fazla olması, kısırlığın sadece miyoma bağlı olduğu durumlar, tekrarlayan gebelik kayıplarında, rahimde hızlı büyüme durumunun menopoz öncesi veya sonrasında olduğunda, böbrek kanalında yaşanılan sıkıntılı durumlar oluşturduğunda ameliyat mecburi olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları