Mikro-TESE yöntemi nedir, nasıl uygulanır?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Mikro-TESE Ve Klasik TESE Arasındaki Farkları söyleyerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

MİKRO-TESE VE KLASİK TESE ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Mikro-TESE yöntemi nedir, nasıl uygulanır

Menide TESE, menisinde hiç sperm yer almayan ya da sperm sayısı normal olsa bile sperm hareketliliği sıfır olan erkeklerin yumurtalıklarından üreme hücresi alma işlemine verilen isimdir. Bu yöntem ile testislerden sperm elde edilebilmektedir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılan TESE yönteminde testisin farklı bölgelerinden alınan çok sayıda parça incelenerek sperm hücresi aranmaktadır. Bulunan sperm hücreleri ise ayırılarak mikroenjeksiyon işlemi için hazırlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber bir de Mikro-TESE yöntemi ortaya çıkmıştır. Mikro-TESE yöntemi, Klasik TESE yöntemine göre mikroskop altında yapılmaktadır ve bu sayede dokularda sperm bulma olasılığı daha yüksektir.


BU YÖNTEMLE SPERM BULMA ŞANSI ARTIYOR

Mikro-TESE yöntemi nedir, nasıl uygulanır

Azospermi hastalarında sperm hücresi bulma şansı Mikro-TESE yönteminde Klasik TESE yöntemine göre yaklaşık olarak %40 daha fazladır. Ayrıca Mikro-TESE yöntemi ile testis dokularında daha az hasar meydana gelmektedir. Daha önce Klasik TESE yöntemi ile sperm hücresi bulunamayan hastalarda Mikro-TESE yöntemi ile sperm hücreleri bulunabilmektedir. Tüp bebek tedavisine devam edilebilmesi için erkekte sperm hücresi bulunması gerekmektedir. Mikro-TESE yöntemi uygulanmaya başladığından bu yana azospermi hastalarında yüz güldürücü sonuçlar elde edilmiştir. Tıkanıklık sorunu bulunmayan hastalarda Mikro-TESE yöntemi ile sperm hücresi bulma ihtimali %35 oranında olabilmektedir.


İŞLEMLER NASIL GERÇEKLEŞİR?

  Mikro-TESE yöntemi nedir, nasıl uygulanır  

Her iki yöntemde genel anestezi altında yapılmaktadır ancak bazı durumlarda Mikro-TESE işlemi için lokal anestezi de yeterli olmaktadır. Mikro-TESE işlemi mikroskop altında gerçekleştirildiği için testiste bulunan damarlara zarar verme olasılığı TESE işlemine göre daha düşüktür. Bu durum aynı zamanda operasyondan sonra görülen yan etkileri de azaltmaktadır. Testisin mikroskop altında incelenmesi daha başarılı sonuçlar almayı kolaylaştırmaktadır. Her iki işlemde de testis detaylı bir inceleme altına alınır ve sperm rastlama ihtimali bulunan bütün bölümlerde tek tek aranır. Her iki işlemde yaklaşık olarak 1 saat kadar sürmektedir ve her iki işlemde de nadir de olsa hiçbir şekilde sperm hücresine rastlanmama ihtimali bulunmaktadır. İşlemler bittikten sonra hastalar yaklaşık 1-2 saat içerisinde kendine gelmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları