GeriSağlık “Migrenim var, iyileşmiyor”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Migrenim var, iyileşmiyor”

“Migrenim var, iyileşmiyor”

Her baş ağrısı migren değildir. Migren dışı baş ağrılarında çok kısa süreli tedavilerle çok başarılı sonuçlar almak mümkündür. Migrende yeni umudumuz sinir blokları ve botoks enjeksiyonlarıdır. Ağrının ruhsal boyutunu daha çok dikkate almak da tüm diğer tedavilerin toplamı kadar önemlidir. Uzm. Dr. Savaş Çömlek, tedavide kullanılan yeni yöntemlere dikkat çekiyor.

En sık rastlanan baş ağrısı çeşidi, gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu ağrının nedeni bam teli gibi gerilip ağrıyan baş boyun bölgesi kaslarıdır. Bu kasları gevşetip sakinleştirmek için tetik nokta enjeksiyonları yapılır. Son derece başarılıdır.

Baş ağrısının onlarca çeşidi vardır. Kişiye özel bir yaklaşımla tedavi edilmelidir.

HANGİ BAŞ AĞRILARI ACİL MÜDAHALE GEREKTİRİR?

Ani başlayan, önceden olanlara benzemeyen, ense sertliği ve ateşle birlikte olan, konuşamamak gibi zihinsel arazların eşlik ettiği durumlar ile yarım ve tam felç bulguları varsa acil müdahaleyi gereklidir. Çoğunluğu başka bir hastalık belirtisi olan bu tur ani baş ağrılarına akut baş ağrıları denir. Bir de uzun zamandır var olan çoğu zaman kesin nedeni belli olmayan baş ağrıları vardır. Bunlara da kronik baş ağrıları denir.

Genellikle baş ağrıları ağızdan verilen ağrı kesiciler ve ağrı gelmesini önleyici ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar yeterli olmadığında ya da yan etkiler ortaya çıktığında çoğunlukla ağrı tedavi doktorlarının uyguladığı yeni yöntemler imdada yetişir.

TEDAVİDE KULLANILAN YENİ YÖNTEMLER NELERDİR?

Özellikle yüz ağrılarında ağrının kaynaklandığı sinir köküne verilen ilaçlar ve radyofrekans dalgaları hem aylarca ağrısızlık sağlar hem de ağızdan kullanılan ilaçların etkinliğini artırırlar.

Boyundan kaynaklanan baş ağrılarında da yine ağrıyı taşıyan sinirlerin uyutulması son derece etkili bir yöntemdir.

Genellikle kalbimizden ve ruhumuzdan gelen acılar baş ağrısı seklinde bedenimizde ifade edilir. Sonuçta kaynağı ne olursa olsun acıtır ıstırap verir. Tedavinin en kritik yeri durumu olduğu gibi tarif etmektir. Sonrasında başta yaşa uygun spor olmak üzere yoga, meditasyon, akupunktur, masaj gibi yöntemler tedavinin ilk basamağını oluşturur. Uzun süredir devam eden stres tipi baş ağrılarında kuru iğne ya da tetik nokta enjeksiyonu adı verilen yöntem hem kendi başına hem de ağızdan ilaçlara yardımcı olarak oldukça başarılı olur.

MİGREN TİPİ BAŞ AĞRILARINDA NE YAPILIR? 

Migren tipi baş ağrılarında ağızdan uygulanan tedaviler dışında etkinliği gösterilmiş iki temel uygulama vardır. Bunlardan biri boyundan gelen sinirlerin radyofrekans dalgaları ile uyutulması esasına dayanır. Kişiye göre değişmekle birlikte bazı durumlarda son derece etkilidir. Diğer yöntem de usta ellerde uygulandığında etkili olan botoks enjeksiyonlarıdır.

BU YÖNTEMLER GÜVENLİ MİDİR? 

Migren de yapılan sinir uyutma işlemleri ultrason eşliğinde yapılıyor ve deneyimli ellerle yapıldığında neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur. Botoks uygulamalarının da kullanılan ilaca bağlı alerjik bir olay yaşanmazsa ki çok nadir görülür, hastaya hiçbir zararı olmaz. Keza kuru iğne ve tetik nokta enjeksiyonları da hastalar için son derece güvenlidir. Sadece yüz ağrılarının bazı çeşitlerinde yapılan uygulamaların kendine ait yan etkileri olabilir. Bu durum da hastalarla önceden paylaşılır ve hastanın onayı alınmadan asla işlem yapılmaz.

BU YÖNTEMLER İÇİN EN UYGUN ADAYLAR KİMLERDİR? 

Genellikle baş ağrıları ağızdan uygulanan ilaçlarla geçmeyen ya da yeterince fayda görmeyen hastalara bu tur girişimler önerilir. Ancak boyundan kaynaklanan ağrılarda boyuna yapılan enjeksiyonlar ve sinir uyutma işlemleri öncelikli olarak tercih edilmelidir. Genellikle yarım saat içinde biten bu girişimler. Eger ağrı geçmiyorsa tekrarlanabilir.

GİRİŞİMDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VAR MI?

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve dahili hastalığı olanlar bu bilgileri doktorlarıyla mutlaka paylaşmalılar.

YALNIZCA AĞRIYI MI ORTADAN KALDIRIYOR YOKSA TEDAVİ EDİCİ ETKİSİ VAR MI?

Baş ağrılarının çoğunda tek bulgu ağrı olduğu için ağrıyı kesmek zaten tedavi anlamına geliyor. Tek seferde geçmeyen ağrılarda söz edilen girişimleri tekrar yapmakta hiçbir mahsur yoktur.

False