Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin

Migreni nefes egzersizleri ile yenebilirsiniz

Migren ağrılarından kurtulmanın yeni yöntemi olarak nefes egzersizlerini öneren Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, bu egzersizlerin nasıl uygulanacağını anlattı.

Haberin Devamı

Çağımızın stresli yaşam şartları ve yüzlerce nedenden dolayı gelişebilecek migren tipi baş ağrıları hayatı çekilmez hale getirebiliyor. İlk etapta kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başlayan migren, süre ilerledikçe şiddetini artıran ve zonklama olarak tabir edilen safhaya kadar oldukça eziyetli bir süreci beraberinde getiriyor.

Sebebi bilinmeyen baş ağrıları olarak nitelendirilen ve şiddetine göre kusma ve mide bulantısı şeklinde ilerleyebilen miğren tedavisi kesin olarak henüz bulunamamıştır. Genellikle ağrı kesici ilaçlar yardımıyla giderilmeye çalışılan miğren ataklarını atlatabilmek için nefes egzersizi yapabilirsiniz.

DERİN NEFES ALMA EGZERSİZLERİNE GEÇİN

Yaşayanlar bilirler migren belirtileri yaklaşık bir saat öncesinde genellikle boyun bölgesinde hissedilmeye başlar. Giderek üst bölgelere yayılan ağrı hissi bizim için alarm zillerinin çalmaya başladığını gösterir. Bu ağrıyı hissettiğiniz anda öncelikle…

Haberin Devamı
  • Rahat bir yere uzanın ve başınızı hafifçe arkaya yaslayın.
  • Nefesi burnunuzdan alıp ağzınızdan verecek şekilde önce tek bir derin nefes alın ve bırakın.
  • Tek derin nefes egzersizini dayanabileceğiniz ölçüde birkaç dakika devam ettirin.
  • Art arda kaç derin nefes alabileceğinizi anlayın ve belirlediğiniz sayıda derin nefesi alıp verin.
  • Her derin nefes ardından bir sonraki derin nefes sayısını arttırın. Yani tek nefesten önce iki sonra üç kez arka arkaya olacak şekilde nefes egzersizlerini devam ettirin.
  • Belirlediğiniz nefes sayısına göre derin nefes alma seanslarının sonrasında normal nefese dönüş yapın ve kendinizi hazır hissettiğinizde zorlamadan aynı şekilde derin nefes alın.

Ağrının azaldığını hissettiğinizde işlemi zorlanmadan devam ettirin. Bu derin nefes egzersizlerinde hedef, gerek stres gerekse farklı nedenlerden gerilen sinirlerin gevşemesini ve beyne yeterli miktarda oksijen gitmesini sağlamaktır. Dilerseniz hemen hemen tüm sağlık ocaklarında bulunan saf oksijen cihazlarından doktor gözetiminde ve uygun görmesi halinde faydalanabilirsiniz. Kan içerisindeki oksijen miktarı arttığında otomatik olarak gelişen rahatlamanın migren üzerindeki etkisini hemen hissedecek ve ağrının ya tamamen ya da büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz. Sonuçta insan vücudu önemli miktarda oksijene ihtiyaç duyar.