Ülkü Sarpkaya
Ülkü Sarpkaya
Ülkü Sarpkaya

Migren kaderiniz değil!

Migren ağrılarının çok çeşitli nedenlerle tetiklenebildiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı/Proloterapi Eğitmeni Dr. Ülkü Sarpkaya, migren hastalığının doğru ve etkin bir bakış açısıyla tedavi edilebildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Migren daha çok kadınlarda görülen; şiddetli ve tekrarlayan baş ağrısı ataklarına zaman zaman mide bulantısı veya kusma bulguları eklenen bir tablodur. Ağrılar genellikle 4-72 saat sürer ve kişiyi iş göremez hale getirebilir. Migrende genellikle başın tek tarafı şiddetli baş ağrısına maruz kalır; mide bulantısı ve kusma eşliğinde ışık ve gürültüye hassasiyet görülür.

Migren ağrıları çok çeşitli nedenlerle tetiklenebilir. Stres, hava değişimi, menstrual siklus, aşırı uyku veya yetersiz uyku, çeşitli besinlerin yenmesi ile ağrının tetiklenmesi en sık rastlanılan nedenlerdendir.

TAMAMLAYICI TIP BAKIŞ AÇISI İLE MİGREN

Karaciğer-safra kesesi kaynaklı migren: Bağırsak florasının bozuk olması-karaciğer ve safra kesesinin doğru şekilde çalışmaması ve detoks mekanizmalarının iyi çalışmaması sonucu vücutta toksin birikimi sonucu görülen migren ağrısı tablosudur. Bu migren tipinde vegatest ile hazırlanmış kişiye özel sağlıklı bir beslenme programı düzenlenir. Vücutta ağır metal ve toksik yük varsa detoks ve şelasyonlarla vücuttan uzaklaştırılır. Ayrıca karaciğer özel besin takviyeleri ile desteklenir.

Haberin Devamı

Servikal kaynaklı migren: Boyun bölgesi bağlarda ligamentöz dengesizlik, zayıflama sonucu görülen ve proloterapi ile bağların gücü ve stabilite yani boyun bölgesindeki dengenin sağlanmasıyla tedavi edilebilen bir migren çeşididir.

Hava durumu kaynaklı migren: Ağrılı tetik noktaların olduğu ve havanın rüzgarlı ve basınçlı olması ile tetiklenen bir migren türüdür. Bu tip migrenlerde nöral terapi ve proloterapi çok etkili olmaktadır.

Stres kaynaklı migren: Nöral terapi ile stres tedavisi için kullanılan akupunktur noktalarının yanı sıra kişinin B endorfinini arttıracak sevdiği bir sporu düzenli yapması veya yoga yararlı olacaktır.

Hormonal migren: Kadınlarda görülen ve adet düzeni ile ilişkili olarak şiddetlenen migren çeşidinde kadında hormonal bir regülasyon bozukluğu mevcuttur. Bu tip migrende premenstriel sendromda görülen adet düzensizlikleri, aşırı kanama, vücutta ödem toplanması veya fibrokistik hastalık da görülebilmektedir. Bu hastaların bağırsak problemlerinin çözülmesi, östrojen benzeri zararlı hormonlu yiyecekler ve rafineri ürünlerden arındırılmış sağlıklı bir beslenme programının düzenlenmesi ,karaciğer detoks sistemlerinin desteklenmesi, Hipotalamus-hipofiz adrenal korteks hormonal arkın değerlendirilerek bu yönde akupunktur ve nöral terapi yapılması ve gerekirse besin takviyeleri ile desteklenmesi çok önemlidir.

Haberin Devamı

Migren hastalığı kader değildir ve doğru ve etkin bir yaklaşımla tedavi edilebilir.