GeriSağlık Kış aylarında yavaşlayan metabolizma kilo aldırıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma kilo aldırıyor!

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma kilo aldırıyor!

Kış aylarında artan iştah, yavaşlayan metabolizma ve vücut direncinin düşmesi sonucu yavaşlayan hareketlerimiz kilo alımını tetikliyor. Vitamin alımını dengeleyememe durumunda iştah da dengelenmiyor. Bu iştah artışının bilimsel bir açıklaması mevcut. Vücut, kışın soğuklara karşı kendini korumak ve ısınmak amacı ile yemek yemeye ihtiyacı artırıyor. Bunun sonucunda hareketsizlik ve enerji düşüklüğünün de etkisi ile kilo alımı başlıyor. Diyetisyen Sian Porter, sağlıklı beslenme hakkında bilgiler veriyor.

MEVSİMİNDE SEBZE-MEYVE TÜKETİN

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma kilo aldırıyor

Kilo artışının bir diğer önemli sebebi ise meyve-sebzeleri mevsiminde yeteri miktarda ve dengeli tüketmemek. Mevsiminde sebze ve meyvelerin metabolizma ve bağışıklık sistemine yararının daha fazla olduğu ve besin değerlerinin daha fazla olduğu biliniyor. Bir araştırmaya göre kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır.

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma kilo aldırıyor

Ayrıca mevsiminde yetişen meyve-sebzeler, doğal yolla geliştiği ve dışarıdan müdahale görmediği için zararlı tarım ürünlerini de daha az barındırıyor. Diyetisyen Sian Porter, kış mutfağında baklagillerin, kuruyemişlerin ve kuru meyvelerin vazgeçilmezler arasında olmasını öneriyor.

Öte yandan vitamin ve mineral açısından yüksek Ispanak, pırasa, karnabahar kış sebzelerinin de düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Vücut yeterli vitamini almadığında ise iştah artışı tetiklenmiş oluyor.

DOĞRU PİŞİRDİĞİNİZE EMİN MİSİNİZ?

Kış aylarında yavaşlayan metabolizma kilo aldırıyor

Son yıllarda popüler olan tek tip besin diyetlerinin de vücuda zararı büyük oluyor. Bu nedenle her öğün dört ana besin grubundan; süt ve ürünleri, et, yumurta, kurubaklagil, sebze ve meyveler ve tahıllar yeterli miktarda ve doğru pişirme yöntemi ile hazırlayarak tüketmek kilo alımını ve halsizliği engelliyor.

False