Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin

Mesleğiniz karpal tünel sendromuna yol açabilir

Anatomik deformasyonlar bazen genetik olarak bazen de zamana yaygın bir şekilde her canlının karşılaşacağı bir durumdur. Karpal tünel sendromu olarak bilinen rahatsızlık türü bu deformasyona iyi bir örnek teşkil edebilir. Bazı meslek gruplarında bu hastalığın daha yaygın olarak göründüğünün altını çizen Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, karpal tünel sendromu ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

El bileğinde meydana gelebilecek yüksek basınçlara vücudun tepki vermesi nedeniyle ortaya çıkan karpal tünel sendromu (KTS) tedavi edilmediğinde parmak uçlarına doğru ilerleyen hissiyatsızlık ve uyuşmalarla kendini göstermektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen karpal tünel sendromu 40-50 yaş aralığında daha sık gözlemlenmektedir. El bileği içerisinde kanalın zorlama neticesinde deformasyona uğraması el bileği bölgesinde meydana gelebilecek bir kırılma sonrasında yaşanabilen ve zaman içerisinde kronikleşen karpal tünel sendromuna kasaplık mesleği gibi bazı meslek gruplarında çok daha fazla rastlanmaktadır.

OBEZİTE VEYA DİYABET İLE GELİŞEBİLİYOR

İlk bakışta zorlama ve darbelerle geliştiği düşünülse de karpal tünel sendromu obezite, alkol bağımlılığı ve diyabet gibi hastalıklar sonrasında da görülebilmektedir. Nadiren hipotiroid, üremi (kanda üre miktarının yüksek olması, amiloidoz (amiloid proteininin vücutta birikmesi), kalp ve damar sorunları, tendonitis (tendonlarda iltihaplanma) ve romatoid artrit gibi hastalıklar sırasında ortaya çıkabilmektedir.

Haberin Devamı

KARPAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ

Özellikle uyku esnasında KTS bulunan ellerde şişme ve gerilme hissi en önemli belirtidir. Aslında fiziksel bir şişme yaşanmadığı halde hasta klinik öyküsünde ellerinin şiştiğini belirtir. Ayrıca uyku düzenini bozan karpal tünel sendromu rahatsızlığında uyuşmalar önce ellerde daha sonra kollar ve boyuna doğru bir yayılma gösterir

KARPAL TÜNEL SENDROMU TANISI NASIL KONULUR?

Konu ile ilgili olarak uzmanının fiziki muayenesinin ardından ortaya çıkan bulgular ışığında yapılan EMG testi sonrasında karpal tünel sendromu klinik bulgularla birleştirilerek kesin tanı konulmaktadır. Uzman muayenesinde el içerisine refleks çekici yardımıyla yapılan vuruşlara hastanın parmak uçlarında adeta elektro şok etkisi ile tepki vermesi klinik bulguların en fazla göze çarpanıdır. Ayrıca merkezi sinir sistemi üzerinde elektrofizyoloji metotları ile yapılan değerlendirmeler ışığında karpal tünel sendromu teşhisinde izlenecek farklı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ

KTS tedavisinde hastanın durumuna göre uzmanın belirleyeceği tıbbi müdahale yöntemleri dışında multidisipliner yaklaşımların uygulandığı karpal tünel sendromu tedavisinde göze çarpan başka bir metot ise fizyoterapi teknikleridir. Bunun dışında el bileğinde rahatlama sağlayan istirahat bileklikleri oldukça yarar sağlamaktadır. Tedavide holistik bakış açısı (Bütüncül bakış) tedavide sonuca ulaşmanın ana prensibini oluşturuyor. Ancak tüm bu yöntemlerden sonuç alınamaması durumunda ilgili uzmanın kararı ile cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale noktasında genellikle hastaneye yatış gerekmez ve hasta müdahale sonrasında taburcu edilir.