GeriSağlık Mesane/rahim sarkmasının robotik cerrahiyle tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mesane/rahim sarkmasının robotik cerrahiyle tedavisi

Mesane/rahim sarkmasının robotik cerrahiyle tedavisi

Kadınlarda mesane/ rahim sarkmasının görülme sıklığı ve belirtileri hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmi Onur, sarkma probleminin tedavisinde uygulanan “robotik cerrahi” ile ilgili önemli bilgiler verdi.

KADINLARIN %16'SINDA GÖRÜLÜYOR

Mesane sarkması kadınların yalnızca %16’sında tek başına bulunan bir organ sarkmasıdır. Çoğunlukla mesane sarkması rahim ya da rahim ağzı sarkması ile birlikte bulunur. Ülkemizde çoklu doğum yapmış kadınların nerdeyse her ikisinden birinde de çeşitli derecelerde sarkma bulunur. Ancak düşük dereceli sarkmaların pek çoğu belirti vermez ve tedaviye gerek yoktur.

SARKMA NEDEN OLUR, BELİRTİLERİ NELERDİR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Mesane ya da rahim sarkması vajen duvarında ortaya çıkan fıtıklaşmadır. Bu düzlemin üzerindeki organları (mesane, rahim ağzı, rahim, geride de bağırsaklar) yerinde tutan destek yapılardaki kopmalar ya da zayıflamalara bağlı olarak oluşur.

İlerleyen yaşla beraber neredeyse toplumdaki her iki kadından birinde az ya da çok oranda sarkma bulunur. Zor doğumlar, çok doğum yapma, çok erken yaşta doğum, vakum cihazı kullanma, aşırı kilo (obezite), kadın hastalıklarına bağlı ameliyatlar geçirmiş olma, rahim alınması, kanser cerrahileri, kemoterapi, ışın tedavisi, uzun süreli menapoz, sigara kullanımı, sürekli yüksek karın içi basınç, astım vb hastalık-lar, pelvik kas yapılarda zayıflık, doku hastalıkları sarkma oranında artışa yol açabilir.

Mesane/rahim sarkmasının robotik cerrahiyle tedavisi

MESANE SARKMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vajende ele gelen şişlik en tipik belirtidir. Bir şeylerin düşüyor olması hissi, oturamama, idrar tam boşaltamama, idrar yapamama, bazen de idrar kaçırma, ciltte yaralar, sık tekrarlayan enfeksiyonlar en sık karşılaşılan şikayetlerdir.

MESANE VE RAHİM SARKMA TEDAVİSİNDE “ROBOTİK CERRAHİ”

Ameliyatlarda robot kullanımı 2000’li yılların başında yaygın olarak bilinir hale gelmiştir ve günümüzde robotik cerrahi açık ara en çok Ürolojik cerrahilerde kullanılır. Uzun yıllara bağlı tecrübe ve geniş hasta deneyimi nedeni ile Robotik cerrahiyi en iyi ve en hızlı ürologlar kullanır. Özellikle prostat ameliyatının yer aldığı leğen kemiği içinde bu robotun yarattığı avantaj çok iyi bilinmektedir. Artık bu avantaj, aynı kemik içerisinde yer alan rahim, mesane ve bağırsak sarkmalarında kullanılmaktadır.

ROBOTİK CERRAHİ AVANTAJLARI NEDİR VE AÇIK CERRAHİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Sarkma ameliyatında karın içerisine yerleştirilen robot kolları ve bu kolları kontrol eden cerrah tarafından yönetilir. Bu teknikle ameliyat edilen bölge onlarca kez bü-yütme yapılarak görülür ve robotun sağladığı ileri derecede görüş ve kolların kıvrılma yeteneği ile normal elle yapılan cerrahiden kat kat daha iyi bir cerrahi uygulama olanağı hastaya ve hekime tanınmış olur.

  • Robotik sarkma ameliyatında hasta çabuk toparlanır, küçük deliklerden ope-rasyon yapılır, hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu olur ve günlük hayata çok kısa sürede döner.
  • Kanama az olur. Sinirler korunur. Cinsellik, idrar kaçırma gibi komplikasyonlar en az oranda görülür. Ameliyat sonrası enfeksiyon, ateş daha az olur.
  • Sarkma tedavisinde 3 boyutlu görüntü ve büyütme ile ameliyatın hasta ve cerrah için kolay geçmesi sağlanmış olur.
  • Robotla sarkma tamirinde görüntülemenin büyütülmesi, dikişlerin çok hassas robot kolu ile doğru alana konulması, mesaneyi yaralamama ve hızlı operas-yon yapma en önemli avantajlardır.

HANGİ HASTALAR ROBOTİK SARKMA AMELİYATI OLABİLİR?

Sarkma şikayeti bulunan ve muayene ile testlerde ameliyat edilmesi gereken tüm hastalar robotik cerrahi ile tedavi edilebilirler. Rahim alınmış olması ya da alınma-mış olması robotla sarkma tedavisi için kısıtlayıcı bir durum değildir.

Kadınlarda sarkmalar 3 tipte görülür.

  • Mesane ve idrar kanalı sarkmaları: Ön kısım sarkmaları
  • Rahim ve rahim ağzı (eğer rahim alınmışsa): Orta kısım
  • Bağırsak sarkmaları: Arka kısım

Özellikle ön ve orta bölüm sarkmaları robotik cerrahi ile birlikte tedavi edilebilir. Yalnızca bağırsak sarkması olanlarda daha çok vajinal onarım önerilir.

ROBOTLA SARKMA AMELİYATININ CERRAHİ AVANTAJLARI NELERDİR?

Sarkma tedavisi dikkatli yapılması gereken ve bir daha tekrar etmemesi için büyük tecrübe isteyen bir ameliyattır. Ameliyat sırasında idrar kanalı ve mesane yaralan-masına dikkat edilmelidir. Mesane ve rahim sarkmalarının günümüzdeki en iyi teda-visi sarkan bölümlerin karın içerisinde promontorium denilen kemiksi yapıya tutturularak bu yapıların eski yerine getirilmesi işlemidir.

Bu işlem yapılırken büyük görüş alanı sağlaması, kamera ile dokuları büyütmesi, çok derin alanlarda çalışma imkanı tanıması sebebi ile robotik cerrahi en avantajlı yöntemdir.

False