Menopoza girdim ne yapmalıyım?

Menopoz özellikle bizim topraklarımızda kötü çağrışımlar yapan bir dönem olarak algılanmaktadır. Oysaki menopoz kadın hayatının çok büyük bir bölümünü etkileyen doğru yönetildiğinde çok keyifli geçirilen bir dönem haline gelmektedir.

Haberin Devamı

Menopoz döneminin yaklaşması aslında biz kadınlara bazı bulgularla kendini göstermektedir.

• Adet dönemi bozuklukları
• Cinsel ilişki sırasında kuruluğa bağlı ağrı
• Ateş basmaları
• Duygudurum dalgalanmaları
• Uyku bozuklukları

Bu bulgulardan biri ya da birkaç tanesi varsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum hekiminize başvurmalı, gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

UNUTMAMALIYIZ Kİ, NE YERSEK OYUZ

Bu dönemde kullanacağınız vitamin destekleri büyük önem taşımaktadır. Kemik erimesi riski artan bu dönemde, riski arttıran en önemli etkenlerden birinin vücut asiditesi olduğu unutulmamalı ve mümkün olduğunca alkali seviyede tutulmalıdır. Bol su tüketilmeli, özellikle koyu yeşil yapraklı sebze tüketimi arttırılmalıdır. Kalsiyum takviyesi almadan önce bağırsak floramızın sağlığından emin olmalıyız.

Haberin Devamı

Bağırsağımızda bakterilerin ürettiği K vitamini, aldığımız kalsiyumun kemiklerde emilimini sağlar. Bunun için gerekirse K vitamini takviyesi almalı ama mutlaka bağırsak sağlığımızı önemsemeliyiz. Böylelikle bu dönemde riski artan kanserlere karşı önlem aldığımızı da unutmamalıyız.

E vitamini desteği, özellikle ateş basmaları ve libido açısından büyük önem taşımaktadır. E vitamininden zengin tohumları (ay çekirdeği, fındık, badem, ceviz vb.) tüketmeye özen göstermeliyiz.

Kalp damar sağlığımız için sporun yanı sıra iyi yağları (balık yağı, avokado yağı, orta zincirli yağları) tüketmeye özen göstermeli, mümkünse haftada 2 gün 2 porsiyon balık yemeliyiz.

Sporun hem kalp ve damar sağlığımız hem de iskelet sistemimiz için oldukça faydası olmasıyla birlikte, psikolojik olarak olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir.

Beslenmemizi düzenleyip, rutin kontrollerimizi yaptırdığımızda ve sporu hayatımıza eklediğimizde, menopozun çok keyifle geçirilebilecek bir dönem olduğunu göreceksiniz. 

Yazarın Tüm Yazıları