GeriSağlık Menopoz kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Menopoz kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin

Menopoz kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin

Bu dönemdeki bazı problemler kadınların yaşam kalitesini düşürüyor.

Kadınlarda menopoz, yumurtalıkların işlevlerinin sona erdiğine ve kadınlık hormonlarının salgılanamadığına işaret eder. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aydın Köşüş, menopoz dönemi ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Menopoz yaşı Türkiye’de ortalama 47 olarak kabul edilir. 40 yaşından önce menopoz gerçekleşirse buna erken menopoz denir. Menopoza girme yaşını belirleyen pek çok neden olmasına rağmen en önemli nedenler genetik (ailesel) özelliklerdir. Aşırı sigara tüketimi de erken menopoza sebep olabilir.

Sıcak basması ve terleme: 40 yaşından sonra genel olarak kadınlarda adet düzensizliği problemleri başlar. Adet gecikmeleri ya da fazla miktarda adet görmeler ortaya çıkabilir. Sıcak basması ve terleme yakınmaları da başlar. Bu durum kadının yaşam kalitesini ve mutlu bir hayat sürdürmesini engeller.

Menopoz kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin

Doğum kontrolü: Menopoz öncesi dönemde yaşanabilecek bir önemli durum da geç fark edilen gebeliklerdir. Bu nedenle menopoza tam olarak girene kadar etkin bir doğum kontrolü yöntemi uygulanmaya devam edilmelidir. Kesin olarak menopoza girildiğini görmek açısından en azından 6-12 aylık adet kesilmesi şeklinde bir dönemin geçmesi gerekir.

Psikolojik rahatsızlıklar: Menopozda psikolojik rahatsızlıklar da ön plana çıkar. Gerginlik, sinirli olma, depresyon gibi bulgular olabilir. Uyku kalitesi azalmıştır. 

Vajende kuruluk: Bu dönemde vajenin kayganlığını sağlayan sıvı miktarı azalır ve vajen kuru bir hal alır. Vajen incelmiştir ve elastikiyetini kaybetmeye başlamıştır. Bu yüzden ilişki sırasında ağrı, yanma, tahriş ve hafif kanama görülebilir.

Kalp damar hastalıkları: Uzun dönem belirtilerinin başında ise kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları gelir. Bu hormonun azalması kemiklerde erime ve kırıklara yol açar. Kalp damar hastalıkları, erken bunama riskini artırır.

Menopoz kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin

Menopoz döneminde kanama: Menopoz dönemindeki kişilerde rahimden kanama olmaması gerekir. Menopoz dönemindeki kanama rahim içi kalınlaşması veya rahim kanserinin erken belirtisi olabilir. Menopozda kanaması olan hastaların %10’unda rahim kanseri tespit edilmektedir. Menopoz dönemine giren hastalar mutlaka yılda bir sefer, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmalıdır. Menopoz dönemindeki kişilere, smear tahlili ve mamografi yapılmalıdır. Çünkü bu dönemde rahim ve meme kanseri riski artmaktadır.

Rutin kontroller: Senede bir günün sadece bir saatini kendinize ayırarak menopoz kontrolünüzü yaptırınız. Kemik erimesinden ve kalp hastalıklarından korunmak, gelişebilecek kanserlerin erken teşhisi açısından menopoz kontrolü oldukça önemlidir. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aydın Köşüş

False