GeriSağlık Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır!

Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır!

Gebe kalma sıkıntısı artık bittiği için kadının korunmasına gerek kalmaz.

Menopoz döneminde korunmasına gerek kalmayan kadının daha özgür cinsel döneminin başladığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal, menopoz dönemi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Menopoz kadının yumurtalıklarının estrojen ve progesterone üretmeyi bıraktığı yeni bir dönemdir. Menopoz döneminden önce, vücutta değişikliklerin olmaya başladığı 2 yıllık döneme ise perimenopoz denir. Genellikle 40 lı yaşların ortalarında başlar. Bu sürede yumurtalıktan salgılanan östrojen hormonu yavaş yavaş azalmaya başlar. Menopoz ile doğurganlık çağı sona erer. Ortalama menopoz yaşı 51 dir. Testosteron (erkeklik hormonu) bu dönemde daha da artabileceği için kadınların cinsel ilişkiye girme isteği artar. Gebe kalma sıkıntısı artık bittiği için kadının korunmasına gerek kalmaz ve daha özgür cinsel dönem başlar.

Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır

MENOPOZ DÖNEMİNDE CİNSEL ORGANLARDA DEĞİŞİKLİKLER OLUŞUR

Perimenopoz döneminde adet düzeninin değişmesi en sık görülen belirtilerdendir. Ateş basması ve uyku sorunları görülmeye başlar. Azalan östrojen nedeniyle vajen ve idrar yollarında değişiklikler olur. Zamanla vajeni döşeyen mukoza denen yapıda incelme, kuruma ve gerilme oluşur. Klitoris, iç dudaklar ve vajen girişi küçülür. Vajina daha daralır ve kısalabilir. Vajinal akıntı miktarında azalma olabilir. Östrojen azalmasına bağlı idrar yollarında da incelme oluşabilir. Bunu sonucunda birçok kadında genitoüriner sendrom denilen durum ortaya çıkabilir. Bu durum şu bulgular gösterir:

  • Vajende yanma ve kaşıntı
  • ilişki sırasında kuruluk ve bunun soucunda ilişkide ağrı
  • ilişkiden sonra kanama
  • Daha sık idrar yolu infeksiyonu veya vajinal infeksiyon geçirme
  • Sık idrara çıkma

 

Menopoz dönemi son değil bir başlangıçtır
 

Tüm bu sayılanlar kadının cinsellikten zevk almasında azalmaya neden olabilir. Menopoz dönemi kadınların neredeyse %40 kadarı bu belirtilerden birtanesini yaşayacaktır. Bu belirtileri hafifletmek için östrojen içeren kremlerin hergün bir kere vajen içine uygulanması bu tür sıkıntıların azalmasını sağlayabilir. Fotona Lazer ile menopoz sonrası oluşan vajinal hassasiyet, yanma ve kuruluk tedavi edilmektedir. 6 ayda bir veya yılda bir uygulama ile vajen kanlanması artar, ıslak ve kalınlaşmış vajen dokusu oluşur.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal

False