Meninin aşırı sulu olmasının sebebi nedir? Doğurganlığı etkiler mi?

Sperm hücreleri, üretildikleri andan itibaren meni adı verilen bir sıvının içerisinde yüzmeye başlarlar. Testis, prostat, seminal vezikül ve Cowper bezleri tarafından üretilen meni sıvısı genelde yoğun, beyaz renkli ve akışkandır. Bazı durumlarda meninin rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir. Genellikle yaş, cinsel ilişki süresi, beslenme faktörleri gibi fizyolojik nedenlerle ortaya çıkan meni değişiklikleri bazı hastalıkların da habercisi olabilir.

Haberin Devamı

Düşük Sperm Sayısı: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), düşük sperm sayısını (oligospermi) bir mililitre menide 15 milyondan az spermin bulunması şeklinde tanımlamaktadır. Sperm sayısının düşük olması bir kişinin gebe kalmasını zorlaştırabilir, ancak kişinin kısır olduğu anlamına gelmez. Sperm sayısının düşük olmasının her zaman belirgin bir nedeni yoktur. Bununla birlikte hormon bozuklukları, varikosel gibi damar hastalıkları veya Klinefelter sendromu gibi bazı genetik rahatsızlıklar kişinin sperm sayısını etkileyebilir. Düşük sperm sayısının diğer nedenleri arasında enfeksiyonlar, endüstriyel kimyasallar, herbisitler, radyasyona maruz kalma veya uyuşturucu kullanımı gibi durumlar sayılabilir. Ayrıcı aşırı alkol kullanımı, obezite ve ilaç kullanımı da sperm sayısının düşmesine ve meninin sulu hale gelmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Varikosel: Varikosel, testislere uzanan toplar damarların şişmesi durumuna verilen isimdir. Varikosel birçok erkekte herhangi bir semptoma neden olmaz. Ancak bazı kişilerde sperm üretimi varikosel nedeniyle azalabilir ve sperm kalitesinde (hareket ve şekil) bozulmalar görülür. Varikosel her iki testiste de görülebilir ancak vakaların çoğunda sadece sol testisi etkiler. Erkeklerin yaklaşık %15’inde görülen varikosel, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yaklaşık %40’ında saptanır. Varikosel de meni kıvamını etkileyen sağlık sorunlarından biridir.

Sık Boşalma: Sık aralıklarla boşalma sulu meniye yol açabilir. Bir kişi günde birkaç kez cinsel aktivite veya mastürbasyon yapıyorsa, vücut meninin kıvamını arttıramaz ve aşırı akışkan bir meni gelmeye başlar. Bu durum endişelenilmesi gereken bir sağlık sorunu değildir. Kişi 3-5 gün aralıklarla boşaldığı zaman meni eski rengine ve kıvamına gelecektir.

Meninin Geri Kaçması: Bazı kişilerde boşalma sırasında meni dışarı akmaz ve mesaneye (idrar torbasına) kaçar. Retrograd ejakülasyon (geriye boşalma) olarak adlandırılan bu durum genellikle altta yatan bir nörolojik rahatsızlığa işaret eder. Şeker hastalarında, omurilik felci geçirenlerde, multiple skleroz (MS hastalığı) durumunda veya boşalmadan sorumlu sinirlerin zedelendiği ameliyatlardan sonra retrograd ejakülasyon ortaya çıkabilir. Prostat ameliyatları da retrograd ejakülasyon durumuna yol açabilir. Bu sorunu yaşayan insanlar boşalma sırasında daha az ve sıvı meni atarlar.

Haberin Devamı

Çinko Eksikliği: Çinkonun insan vücudu için çok önemli görevleri vardır. DNA sentezi, enfeksiyonlarla mücadele, yara iyileşmesi ve üreme gibi birçok temel vücut fonksiyonunu destekleyen çinko ayrıca sağlıklı sperm üretiminde de rol oynar. Journal of Reproduction and Infertility adlı derginin 2018 tarihli bir makalesine göre, çinko eksikliği sperm kalitesinde bozulmalara yol açarak kısırlık sorununa katkıda bulunabilir. Bununla birlikte aşırı çinko alımının da sperm kalitesini azaltabileceği unutulmamalıdır. İstiridye, kırmızı et, fındık, kepekli tahıllar, yoğurt ve diğer süt ürünlerinde bol miktarda bulunan çinko eğer yeterli miktarda alınmazsa, meni kıvamı ve renginde değişiklikler gözlenebilir.

Haberin Devamı

SULU MENİ DOĞURGANLIĞI ETKİLER Mİ?

Sulu meni genellikle geçicidir ve kendi kendine düzelir. Kalıcı sulu meni bazen düşük sperm sayısını veya doğurganlığı etkileyebilecek başka bir durumu gösterebilir. Sperm sayısının düşük olması mutlaka bir kişinin kısır olduğu anlamına gelmez, ancak hamile kalmayı zorlaştırabilir. Sulu meni aynı zamanda yaşam tarzı faktörlerine, besin eksikliklerine veya altta yatan bir tıbbi duruma bağlı olabilir.

MENİNİN RENGİNİN DEĞİŞMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Renksiz (şeffaf) meni bazı sağlık problemlerini işaret edebilir. Bununla beraber pembe, kırmızı veya kahverengi meni iltihaplı bir prostattan veya kan içeren seminal vezikül kaynaklı olabilir. Menide bulunan kanın diğer nedenleri arasında yüksek tansiyon, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, prostat enfeksiyonu veya prostat kanseri bulunur.

Haberin Devamı

NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ?

Kalıcı sulu veya renksiz meniye sahip olan erkekler mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalıdır. Eğer idrar akımında zorluk, idrar yağarken yanma, testislerde ağrı veya rahatsızlık gibi belirtilerden herhangi biriyle ortaya çıkan sulu veya renksiz meni mevcutsa acilen tıbbi yardım almalıdır. Gebe kalmak isteyenler, korunmasız düzenli bir ilişki kurduktan 1 yıl sonra hamilelik elde edememişlerse bir androloji (erkek üreme sağlığı) uzmanına danışmayı düşünebilirler.

Referanslar
• Fallah, A., et al. (2018). Zinc is an essential element for male fertility: A review of Zn roles in men's health, germination, sperm quality, and fertilization.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010824/
• Welliver, C., et al. (2016). Analysis of semen parameters during 2 weeks of daily ejaculation: A first in humans study.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5071206/
• What are some possible causes of male infertility? (2017).
nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/causes/causes-male
• What are varicoceles? (n.d.).
urologyhealth.org/urologic-conditions/varicoceles
• World Health Organization reference values for human semen characteristics. (2010).
who.int/reproductivehealth/topics/infertility/cooper_et_al_hru.pdf


Yazarın Tüm Yazıları