Meme sağlığı için bilmemiz gerekenler

Biz kadınlar hayat mücadelesi içinde çoğu zaman kendimizi ikinci plana atıyoruz. Yıllık yaptırmamız gereken kontroller de çoğu zaman unutuluyor ve maalesef kötü haberler duyunca aklımıza geliyor. Yıllık yaptırmamız gereken kontrollerin başında meme ultrasonu ve yaşımıza göre gerekirse mamografi gelmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte çok küçük boyutlu kitleler bile ağrısız bir çekimle erken dönemde tespit edilebilmekte ve erken tanı sağlanabilmektedir.

Haberin Devamı

Meme sağlığımız için mutlaka her duşa girdiğimizde meme muayenemizi elle yapmalıyız. Elimize gelebilecek herhangi bir kitle bizler için uyarıcı olmalı ve mutlaka hekimimize başvurmalıyız. Özellikle meme başında oluşabilecek içeri çökme gibi görüntüleri aynada kontrol etmeliyiz.

Daha önceden fibrokistik meme tanımız varsa özelikle kullandığımız ilaç grubuna dikkat etmeli, hormon ve benzeri etki gösteren ilaçları hekimimize danışarak kullanmalıyız. Fibrokistik meme hastalığında özellikle anti enflamatuar ve alkali beslenmeye özen göstermeliyiz. Enflamasyonun pek çok kronik hastalık kökeninde olduğunu bildiğimiz için özellikle sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.

Doğum sonrası mümkünse bebeğimizi en az 1 yıl süre ile emzirmeliyiz. Çünkü hamilelik ve sonrasında emzirmenin meme sağlığı açısından pozitif etkisi olduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

Ailemizde başta meme olmak üzere herhangi bir başka kanser öykümüz varsa yıllık tüm kontrollerimize ayrıca özen göstermeliyiz.

Sigara tüketimimiz varsa mutlaka bırakmalıyız. Hazır gıdalardan ve kimyasal içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınmalıyız.

Gün içinde evde ve kişisel hijyenimiz için kullandığımız ürünler içeriği temiz ve doğal ürünler kullanmaya özen göstermeliyiz. Başta kullandığımız roll-onumuz olmak üzere tüm makyaj ve kişisel hijyen ürünlerimizde (şampuan, ped, makyaj malzemeleri gibi) gereken özeni göstermeliyiz.

Yılda en azından bir kez hekimimize danışarak vücudumuzu maruz kaldığımız kimyasallardan arındırmak için detoks yapmalıyız.

Cep telefonlarımızı kıyafet cebinde kullanmamaya özen göstermeliyiz. Mümkünse gece yatarken elektronik cihazlardan uzak bir bölgede uyumaya özen göstermeliyiz.

Tüm hastalıklarda ana etken stres faktörünü hayatımızda azaltmak için yoga veya nefes egzersizlerini hayatımıza sokmalıyız ve gün içinde zaman zaman rahatlamak ve kendimizi ödüllendirmek adına aromaterapi yağlarından faydalanmalıyız.

İşin özünde, tüm hastalıklarda olduğu gibi iyi ve sağlıklı yaşayarak kendine dikkat etmek yatıyor. Biz kadınlar sevdiklerimizi düşündüğümüz kadar kendimize de gereken özeni göstermeliyiz, en azından sağlığımız için!

Yazarın Tüm Yazıları