GeriSağlık Meme kanserinde erkekler de risk altında
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meme kanserinde erkekler de risk altında

Meme kanserinde erkekler de risk altında

Kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan meme kanserinin, son yıllarda görülme sıklığı daha da arttı. Ancak erkeklerde de kadınlara göre daha az olsa da meme dokusu bulunması nedeniyle risk altında. Araştırmalar her yüz meme kanserinden birinin erkeklerde görüldüğünü gösteriyor...

Kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan meme kanserinin, son yıllarda görülme sıklığı daha da arttı. Ancak erkeklerde de kadınlara göre daha az olsa da meme dokusu bulunması nedeniyle risk altında. Araştırmalar her yüz meme kanserinden birinin erkeklerde görüldüğünü gösteriyor. Üstelik erkeklerde daha agresif ve hızlı ilerliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, toplumda meme kanseri farkındalığını artırmak ve bu konuya dikkat çekmek için merak edilenleri anlattı.

Meme kanserinde erkekler de risk altında

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Yapılan çalışmalarda, dünyada her yıl 1.7 milyon kadına meme kanseri tanısı konulduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Demircan, hastalığın her 8 kadından birisinde görüldüğünü söylüyor. Erken teşhisin hastalıkla mücadele edebilmenin en önemli unsuru olduğunu belirten Prof. Dr. Demircan bunu yapabilmenin en önemli yolunun, hastalık konusunda farkındalığı artırarak erken tanı alan hasta oranını yükseltmek olduğunu söyleyerek özlerine şöyle devam etti:

“Erken tanı sayesinde, meme kanseri sıklığının artmasına karşın yaşam kayıplarının önüne geçebilmektedir. Günümüzde erken tanı ve meme kanserinin tedavisindeki yeni yaklaşımlar, hastalığın tedavisindeki başarının yanında, meme alınmadan da hastalığın tedavisine olanak sağlamaktadır. Bu durum, aynı zamanda kadın için simgesel önemi olan memenin alınması kaygısını gidermektedir. Erken teşhisle gelen başarılı tedavi süreçleri, kadınların yaşam standartlarında iyileşme sağlayarak, sosyal yaşamını ve kimliğini koruyabilmesi açısından da çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle meme kanserine yönelik alınabilecek en önemli önlem ve temel hedefin kadınları meme sağlığı konusunda eğitip, farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.”

False