Terapi İstanbul
Terapi İstanbul
Terapi İstanbul

Mastürbasyon, günlük yaşam kalitesini etkilememeli

Mastürbasyon, kişinin kendini, cinsel organlarını uyararak orgazm olana kadar yaşadığı durumdur. Özellikle kadın için yasaklı, ayıplı bu durum, erkek için gereksinim olarak görülür.

Haberin Devamı

MASTÜRBASYON NEDİR?

• Bireyin çeşitli görsel malzeme kullanarak (video, gazete, dergi vb.)
• Düşünsel malzeme ( Hayal gücü)
• Fiziksel ( kendi kendine dokunma) gibi yöntemler kullanarak cinsel dürtünün doyuma ulaştırılması eylemidir.

Mastürbasyon insanın doğasında var olan cinsel dürtünün doyuma ulaşması için yapılan bir eylemdir. Mastürbasyon yalnızca elle uyararak değil sürtünerek, çeşitli cinsel oyuncaklar, tazyikli su ve benzeri tüm araçlar ile kendi kendine gerçekleştirilen cinsel aktivitelerdir.

Mastürbasyon bireyin kendi bedeni keşfinde, hazzı tanımasında, cinsel dürtünün doyumunda, hayal gücünün gelişiminde önemli bir araçtır.

Mastürbasyon, günlük yaşam kalitesini etkilememeli

YALNIZCA ERKEKLERE ÖZGÜ DEĞİLDİR

Mastürbasyon kadın ve erkek için hayatın her döneminde olağandır. Yalnızca erkeklere özgü olduğu, genç ve evlenmemiş erkeklerin yaptığı gibi bir görüş yanlıştır.

Mastürbasyon, günlük yaşam kalitesini etkilememeli

EŞLER BİRBİRİNE YAPABİLİR

Cinsel eşin varlığında ( evli veya sevgilisi olma halinde) bireyin mastürbasyon yapması olağan olduğu gibi, çifler birbirlerini istek dahilinde mastürbasyon yolu ile de doyuma ulaştıra bilirler. Eşlerin birbirlerine mastürbasyon yaparak ya da yaptırarak doyuma ulaşmaları az görülen bir durum değildir. Cinsel ilişki kurabileceği eşi olan kişinin yalnızca mastürbasyon ile cinsel doyuma ulaşması sağlıklı davranış olarak değerlendirilmez.

Mastürbasyonun fiziksel ve ruhsal sağlığa hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Aksine doğal olan cinsellik dürtüsünün doyuma ulaşması gerginlik gidericidir. Baskı altında tutulan doyumu sağlanmayan bu dürtü gerginlik, sinirlilik hali gibi durumlara yol açabilir.

Mastürbasyon, günlük yaşam kalitesini etkilememeli

KISIRLIĞA YOL AÇMAZ

Mastürbasyonun kısırlığa yol açtığı gibi yanlış bir fikir vardır ki, cinsel birleşme nasıl kısırlığa neden olmuyorsa mastürbasyon da kısırlığa neden olmaz.

Kadın orgazmının kızlık zarına zarar vereceği, kızlık zarını bozacağı gibi bir bilgi de yanlıştır. Kadın mastürbasyonu klitoral yoldan yaşanır. Her kadın klitorisi doğrudan uygun şekilde ve yeterli süre uyardığında orgazm olur. Bu uyarı kadının eliyle, çarşaf, yastık vb araçlarla yapılabilir. Dıştan sürtünme ile yapılan mastürbasyonlarda kızlık zarı etkilenmez.

GÜNLÜK OLARAK BAŞKA AKTİVİTELERE ENGEL OLUYORSA...

Mastürbasyon, günlük yaşam kalitesini etkilememeli

Mastürbasyonun sıkıntı yaratığı durumlar tabii ki vardır. Bu durum mastürbasyon günlük olarak başka aktivitelere engel olacak kadar sık yapılıyorsa, sosyal ilişki kurmada zorluğun, sosyal beceri kısıtlılığının, yalnızlığın habercisi olabilir. Mastürbasyon uygunsuz yerlerde, zamanlarda, uygun olmayan malzemelerle yapılıyorsa, zararla karşılaşmadan uzmana danışılmasında fayda vardır.

Takıntı haline gelmeyen, yoğunluğu ve sıklığı günlük yaşam kalitesini etkilemeyen, ilişkiden kaçınma davranışına neden olmayan, kadın ve erkeğin genç yaştan itibaren kendi bedenlerini cinsel hazza yönelik tanıma, keşfetme ve hazzı yaşamalarını içeren mastürbasyon sağlıklı bulunmaktadır.

Klinik Psikolog Ayşe Kayhan