Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk ÖzserenYazarın Tüm Yazıları

Manuel terapi nedir? Manuel terapi nasıl yapılır?

Manuel terapi, çeşitli manevra ve manipülasyon yöntemleri ile elleri kullanarak yapılan tedavidir. Elle fizik tedavi veya manuel fizik tedavi olarak da bilinir. Doktor tedaviyi bizzat kendi elleri ile uygular. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Yasemin Soytürk Özseren, manuel terapi ve faydalarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Manuel terapinin temelinde binlerce yıllık tarihe dayanan manuel tıp bulunmaktadır. Bilimsel ve geleneksel bir yöntemdir. Ellerin kullanımı, hekim hasta arasında özel bir bağ oluşturmuştur.

MANUEL TERAPİNİN AMACI NEDİR?

Manuel terapi yöntemleri kas-iskelet sistemi hastalıkların tedavisinde özellikle bel ve boyun ağrısı için cerrahi olmayan bir yaklaşım olarak kullanılmıştır. Bu yöntemle bozulmuş biyomekaniğe bağlı ağrı ortadan kaldırılır. Normal hareket ortaya çıkarılır. Hastalara detaylı bir fonksiyonel muayene sonucunda uygulanan güçler kas, fasya, tendon, bağlar, kemik, eklem ve omurga yapısına uygun bir şekilde kişiye özel uygulanır.

MANUEL TERAPİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle yapılacak ön muayene ile hasta değerlendirilir ve sonuca göre hangi tekniğinin kullanılacağına tedavide uygulanacak yöntem ve teknik belirlenir. Tedavi planlanan bölgede kırık, burkulma, incinme, yırtık gibi zedelenmeler ve diğer sakıncalı durumlar dikkatle incelenmelidir.
Manuel tıp uygulamalarında başarılı bir sonuç için hasta seçimi ve değerlendirmesi son derece önemlidir. Hastanın manuel tedavi için uygun olup olmadığı, kas iskelet sistemi anatomisine hâkim, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını değerlendirme becerisi olan, manuel tıp konusunda eğitimli ve deneyimli bir hekim tarafından ayrıntılı muayene edilerek değerlendirilir.

Haberin Devamı

• Hastanın uygun konumlandırılması tedavide ilk basamaktır. Hasta rahat olmalı ve kendini gevşek bırakmalıdır.

• Tedavi edilecek bölgeye ellerin tam teması önemlidir.

• Manuel terapide, sorunlu bölgeye eller ile itme, germe, bükme gibi çeşitli kuvvetler uygulanır. Hasta uygun şekilde konumlandırılır ve manuel terapist ellerini nazik bir şekilde kullanarak ağrıyı tedavi eder.

• Manuel terapi sırasında hasta mutlaka gevşemelidir. Oda koşulları ısı, ses veya çevre düzenlemesi gibi konularda hastanın rahat olmasını sağlayacak özellikte olmalıdır. Hastanın gevşemesi ve hareketin ilgili alana lokalize edilebilmesi için hasta ve tedavi edilecek bölge en uygun şekilde pozisyonlanır. Tedavinin uygulanacağı eklem dışındaki bölgeler iyi desteklenerek tedavi edilecek eklemin hareketini sınırlayacak bir engel ortadan kaldırılır.

Haberin Devamı

• Eklem hareketlerinin değerlendirilmesi ve ilk uygulama eklemin en gevşek olduğu istirahat pozisyonunda yapılır. Eğer istirahat pozisyonu sağlanamıyorsa ağrının en az olduğu pozisyonun kullanılır. Manuel terapi tekniklerinin hepsi hem değerlendirme hem de tedavi amacıyla kullanılır.

Bu, uygulama esnasında devamlı olarak değerlendirme yapılmasına da olanak tanır. Eklemin durumu ve hareket açıklığı her tedavi seansından önce ve sonra değerlendirilir gerekirse sağlam ekstremite ile karşılaştırılır. Eklemin durumuna göre gerekirse tedavide değişiklik planlanmalıdır.

• Germe işleminde bağ dokunun hızla boy değişikliğine gösterdiği direnç nedeniyle yavaş uygulanır. Küçük amplitüdlü salınımların eklendiği uzatılmış germe uygulanabilir. Ritmik salınımlar rahatsızlık hissini azaltır ve manuel terapi esnasında gevşemeyi kolaylaştırır. Uzatılmış germe kollajen dokunun elastikiyetini arttırmak yönünden en güvenilir ve etkili olan tekniktir. Germenin yoğunluğu hasta gevşedikçe, ağrı ve koruyucu kas kasılmasının azalması ile arttırılır. Eklem ağrılı pozisyona getirilmez veya ağrı noktasından ileriye geçilmez. Manuel terapist yumuşak dokuların gerilmesi sonucunda oluşan rahatsızlık hissi ile ağrı ve koruyucu kas kasılması arasındaki farkı bilir. Hareketin hızı ve amplitüdü ağrı, sakınma ve kısıtlığının miktarına bağlı olarak ayarlanır.

Haberin Devamı

• Manuel terapide hastanın vücut kısımlarından kaldıraç kolları oluşturarak tedavide kullanılır.

• Manuel terapide eklemlerin fizyolojik ve elastik bariyerler dikkate alınmalıdır.

• Hekimin de rahat olması önemlidir, hekim tam dengede ve desteği iyi olmalıdır. Hekim ile hastanın uyumu ve konumu “dans eden bir çift” gibi olmalıdır.

                                 

Yazarın Tüm Yazıları