GeriSağlık Makarna en sağlıklı nasıl pişirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Makarna en sağlıklı nasıl pişirilir?

Makarna en sağlıklı nasıl pişirilir?

Kışa özel C vitamini zengini makarna salatası tarifi...

Ne kadar çeşitli uzmanlar tarafından karalansalar da karbonhidratlar başımızın tacı. Çünkü vücudumuzun en temel enerji kaynakları karbonhidratlar. Ancak tükettiğimiz karbonhidrat çeşidi de çok önemli. Kan şekerini hızlı yükselten beyaz un, beyaz şeker, pirinç gibi karbonhidratlar yerine tam tahıllı ekmekler, siyah pirinç, bulgur ve tam buğday makarnası tercih etmek gerekiyor.

Makarna en sağlıklı nasıl pişirilir

En sevilen besinler arasında yer alan makarnanın tam buğdaydan üretileni ise sağlığımızı geliştirmek konusunda bize oldukça destek oluyor.

TAM BUĞDAY MAKARNASININ SAĞLIĞA FAYDALARI

  1. Lif içerikleri ile kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bu etkisi ile aynı zamanda kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcıdır. 
  2. Sindirim süresi uzun olduğundan ötürü tokluk hissi sağlar. Bu nedenle zayıflama diyeti yapanlar için sağlıklıdır.
  3. Kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşürür. Bu nedenle Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalarının porsiyon kontrolünü iyi yaparak tüketebileceği bir besindir.
  4. Sinir sistemi açısından çok önemli rolleri olan B vitaminlerinden zengindir. B vitaminleri aynı zamanda metabolizmanın düzgün çalışması için gereklidir.
  5. Lif içeriği ile kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler.

MAKARNA EN SAĞLIKLI NASIL PİŞİRİLİR?

Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır.

Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir. Mümkünse biraz diri bırakılmalıdır. Makarnanın en sağlıklı hali “al dante” adı verilen diri kalmış, dişe gelir halidir. Çok fazla pişen makarna kan şekerini daha hızlı yükseltir.

 

Makarna en sağlıklı nasıl pişirilir
 

HAZIR SOSLARA DİKKAT!

Makarnayı beslenmede tehlikeli hale getiren makarnanın kendisi değil, soslarıdır. Yağ içeriği yüksek soslar makarnanın kalorisini yükseltir. Makarna, mümkün olduğunca yağsız domates sosu, salça, yoğurt ve peynir gibi daha masum içerikler ile zenginleştirilmelidir.

MALZEMELER (8 KİŞİLİK)

1 paket tam buğday makarnası, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz, 4 adet Satsuma mandalina, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ demet göbek marul, 1 demet roka, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber

YAPILIŞI

Makarnayı suda haşlayınız ve süzünüz. Mandalinaları soyunuz, enine üçe böldükten sonra iri dilimler halinde kesiniz. Marul ve rokayı yıkayıp irice parçalayınız. Bir kapta limon suyu, zeytinyağu ve baharatları karıştırınız. Tüm malzemeyi karışıma ilave ederek iyice harmanlayınız.

1 porsiyonu yaklaşık 150 kalori içerir.  

[fotogaleri=1294]

False