GeriSağlık Magnezyum eksikliği neden olur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Magnezyum eksikliği neden olur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?

Magnezyum eksikliği neden olur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?

Magnezyum eksikliği, vücudumuzda birçok soruna neden olur. Yorgunluk, halsizlik ve husursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Kıskaç, magnezyum eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Günümüzde birçok vitamin ve mineralde olduğu gibi magnezyumun da besinlerdeki içeriği yıllar öncesine göre gittikçe azalmaktadır. Gereksiz yapılan gübreleme ve asit yağmurları yıllar içerisinde toprağın ve dolayısıyla bitkilerin magnezyum içeriğinin gittikçe düşmesine yol açmıştır. Bunun yanında beslenme alışkanlığımızdaki değişiklikler (fast food tarzı beslenme, karbonhidrat ve yağdan zengin beslenme) magnezyum eksikliğinin daha çok görülmesine neden olmuştur.

KİMLER DAHA FAZLA MAGNEZYUM ALMALI? 

Erişkin bir kadın günde 300 mg, erişkin bir erkek ise günde 350 mg magnezyum almalıdır. Gebelik, emzirme ve hastalık dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artar. Sigara ve alkol kullananlarda, sık sık idrar söktürücü ilaç alanlarda, yaşlılarda magnezyum eksikliği daha sık görülmektedir.

MAGNEZYUM HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Magnezyum klorofilin temel maddesi olduğu için rengi koyu yeşil sebzeler (ıspanak, kara lahana dere otu vs.), kayısı, incir, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, gravyer peyniri, ayçiçeği, kakao, muz ve dil balığı magnezyumdan zengindir.

Magnezyum eksikliği neden olur Magnezyum eksikliği nasıl giderilir

MAGNEZYUM EKSIKLIĞI HANGI HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

Magnezyum, vücut ağırlığının % 0.05’i kadar bir miktarda bulunmasına karşın vücudumuzdaki yüzlerce enzim reaksiyonuna katılmaktadır ve bu nedenle vücudumuz için hayati bir elementtir. Magnezyum eksikliği sık kas kramplarının oluşması, hafıza bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü, uyku düzeninin bozulması , yorgunluk, halsizlik ve husursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bunun yanında magnezyum eksikliği; ruhsal bozukluklar, konstipasyon, nörolojik bozukluklar (Alzhemier hastalığı, multipl skleroz vs.), astım, kalp ritim bozuklukları, gebelik tansiyonu, gebelerde düşük riskinin artması, çocuklardaki epileptik nöbetler gibi birçok hastalığa da zemin hazırlamaktadır. Magnezyum eksikliği ciddi düzeylere gelene kadar bazen bu belirtiler oluşmayabilir. Bu da eksikliğin geç tespit edilmesine yol açabilmektedir. Magnezyum eksiklikliği için toplumsal farkındalığın ve bilincin artırılması, sağlık merkezlerinde rutin kan tetkiklerine magnezyumun da eklenmesi bu eksikliğin erken teşhis edilmesini sağlayacaktır. 

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False