GeriSağlık Maden suyunun faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Maden suyunun faydaları

Maden suyunun faydaları

Aspartam gibi yapay tatlandırıcı içeren meyve aromalı maden sularını tüketmeyin.

Maden suları, sağlık için gerekli olan ve biyokimyasal görevleri ile önem taşıyan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve klor başta olmak üzere demir, mangan, bakır, iyot, çinko, florür, krom, kadmiyum gibi mineralleri içermektedir.

MADEN SUYU ÇOCUKLARIN BOYLARINI UZATABİLİR

Maden suyunun faydaları

Maden sularının tüketimine biraz daha önem verilirse; çocukların boyları daha fazla uzayabilir, dişleri ve kemik yapıları daha sağlam olabilir, kadınların osteoporoz problemleri biraz olsun hafifletilebilir, hatta adet dönemlerini daha rahat geçirmeleri sağlanabilir. Özellikle magnezyum eksikliğinin neden olduğu kardiyolojik birtakım rahatsızlıklar ve genç yaşta ölümlerin önüne biraz olsun geçilebilir.

Öte yandan, halk arasında yüksek tansiyonu olan bireyler tarafından maden sularının içilmesinin sakıncalı olduğu düşünülmektedir. Sodyum içerdikleri için maden suyu tüketiminden çekinmek veya vazgeçmek yanlış bir tutumdur. Doğru olan, sodyum alımı kısıtlanan kişilerin içtikleri maden sularındaki sodyum düzeylerine dikkat etmeleridir. Avrupa Su Yönetmeliği’nde litresinde 20 mg’dan az sodyum içeren sular “düşük sodyumlu sular” hatta Almanya’da “sodyumsuz (sodyumdan fakir) su” sınıfına girer. Ülkemizde bulunan maden sularının pek çoğu düşük sodyumludur. O nedenle endişe etmeden içilebilirler.


MADEN SUYUNUN CİLDE VE SAÇA FAYDALARI NELERDİR?

Maden suyunun faydaları

Sağlıksız beslenmenin en belirgin işaretlerinden biri cildin kuruması, esnekliğini kaybetmesi, saçların parlaklığını yitirmesi ve daha kırılgan hale gelmesidir. Cildin esnekliğini sürdürebilmesi, dolgun, pürüzsüz ve genç kalabilmesi hatta saçların da olduğundan daha parlak ve dolgun görünmesi adına yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır.

Yeterli derken miktar, dengeli derken de çeşitlilik ön plana çıkmaktadır. O nedenle günlük beslenmede besin çeşitliliğine önem vermek gerekmektedir. Nasıl ki sürekli olarak aynı hayvanın etini yemiyor, hep benzer tahılları tüketmiyor, sürekli aynı sıvıyağları kullanmıyorsak aynı özeni içeceklerimiz için de uygulamakta yarar var. Meşrubatlar, meyve suları, hatta çay, kahve, bitki ve meyve çayları yerine aralıklarla maden sularını tercih etmek, içermiş olduğu mineraller sayesinde cilt ve saç için arzu edilen görünümün ve sağlığın kazanılmasına katkıda bulunacaktır.


DÜZENLİ MADEN SUYU TÜKETİMİNİN VÜCUDUMUZA FAYDALARI NELERDİR?

Maden suyunun faydaları
 

Maden suları dünyada ilk çağlardan bu yana sağlık amacıyla kullanılmaktadır. Ülkemizde de milattan önce Hititler, Frigyalılar daha sonra Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında şifa amaçlı kullanılmıştır. Ancak Türkiye’de maden suyu tanıtımı yapılmadığı için, tüketici bu ürünü kendi bulguları doğrultusunda, hazmı kolaylaştırıcı bir ürün olarak benimsemiş ve sadece yemeklerden sonra içmeyi alışkanlık haline getirmiştir.

Maden suları, içerdiği karbondioksit gazı sebebi ile hazmı kolaylaştırdığı gibi mide bulantısını da engellemektedir. İçmenin yanı sıra dışarıdan sürme yoluyla da cildi canlandırmada ve güzelleştirmede etkili olmaktadır.


GÜNDE NE KADAR MADEN SUYU TÜKETİLMELİDİR?

 

Maden suyunun faydaları
 

Uzmanlar günde 2 litre kadar su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” içilmesini önermektedir. Her gün 1 - 2 su bardağı maden suyu içilmesi, günlük mineral ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunması adına son derece yararlıdır. Hele ki yaz döneminde terleme ile birlikte kaybedilen mineralleri yerine koymak adına maden sularına biraz daha önem verilmesi gerekmektedir.


MADEN SUYU ZAYIFLATIR MI?

Maden suyunun faydaları

Maden suları içerdiği mineraller ve özellikle bikarbonat sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Alkali yapılarından ötürü mide asitliğini nötralize eder ve dengeler. Böylelikle sindirim sistemine yararlı etkiler gösterir ve mideyi rahatlatır. Dolayısıyla zayıflama diyeti uygulayanlar için rahatlıkla önerilebilir. Sosyal aktivitelerde ve davetlerde hazır meyve suları, meşrubatlar veya alkollü içecekler yerine, enerji içermeyen en iyi seçenektir.

Burada bir konunun altını çizmek gerekmektedir: Meyve aromalı maden sularının büyük çoğunluğunda rafine şeker kullanılmaktadır. Bu nedenle meşrubatlar gibi lezzetlidir. Ancak zayıflama programlarında ve şeker hastalığı gibi durumlarda rafine şeker tüketiminden kaçınmak gerekir. Formuna dikkat eden bireylerin ve şeker hastalarının, meyve aromalı maden suları yerine taze sıkma veya %100 meyve suyu ile karıştırılarak hazırlanacak alternatifleri ya da sade maden sularını tercih etmeleri gerekmektedir. Halkımızda etiket okuma alışkanlığı yok denecek kadar azdır. Genelde son kullanım tarihine bakılmaktadır. Halbuki “içindekiler” kısmı dikkatlice okunmalıdır. Aspartam ve Asesülfam K gibi yapay tatlandırıcı içeren meyve aromalı maden sularının tercih edilmesi rafine şeker alımını azaltmak adına daha sağlıklı olacaktır.


MADEN SUYUNUN DİYETTEKİ ÖNEMİ NEDİR?

Maden suyunun faydaları

Maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen “doğaldır”. Mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. Maden suyunun bilinen hiçbir zararı olmayıp, aksine vücuda sayısız yararları vardır. Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu, yeterli miktarda süt ve doğal suları tüketmekten geçmektedir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.


HAMİLELİK DÖNEMİNDE DÜZENLİ OLARAK MADEN SUYU TÜKETİN

Maden suyunun faydaları

Hamilelik, beslenmenin daha da ön plana çıktığı fizyolojik bir dönemdir. İnsan vücudu bebeği besleyebilmek ve gelişmesini sağlamak için normalden daha fazla besin, sıvı, vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Bu katkıyı doğal yoldan sağlayabilmek için, hamilelikte düzenli olarak maden suyu tüketimi tavsiye edilmektedir.

Ülkemizde 15 yaş ve üzerindeki yetişkinler ile yapılan bir araştırmaya göre, insanların %60’ının henüz maden suyu ile tanışmamış olduğu saptanmıştır. İçenlerin de %51’inin maden suyunu haftada bir veya daha seyrek tercih ettiği düşünülürse tüketimin ne denli düşük olduğu görülmektedir. Halbuki Avrupa’da kişi başına yılda 150 litre maden suyu tüketilirken bu oran Türkiye’de 3 litre civarındadır. Oluşumu için binlerce yıl gereken maden suları açısından, dünyanın en zengin mineralli ve yüksek debili kaynaklarına sahip olmamıza rağmen kaynaklarımızın %1’i şişelenmekte, %99’u boşa akıp gitmektedir. Maden sularının sahip olduğu bu değerler ön plana çıkarılırsa ülke ekonomisine bile katkıda bulunulabilir.

False