Lohusalık döneminde birbirinize karşı anlayışlı olun

Lohusalık dönemi annelerin depresyon geliştirmeye nispeten yatkın oldukları bir dönemdir ve bu dönemde ciddi ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir. Lohusalık depresyonu çoğu durumda dikkati çekmeyecek kadar hafif seyreder. Bazı durumlarda ise belirtiler olmasına rağmen bu belirtilerin dikkate alınmaması, hafife alınması, doktora başvurulmaması, doğum sonrası depresyonunun tedavisiz kalmasıyla sonuçlanır. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe ile lohusalık döneminde yeni annenin yaşadığı problemleri konuştuk.

Haberin Devamı

Lohusalık döneminde yeni anneyi neler mutsuz ediyor? Bu dönemde eşler arası ilişkiyi hareketlendirmek için neler yapılır?

Tedavi edilmemiş depresyon annenin keyifsiz bir yaşam sürmesine, bebeğine yeterince konsantre olamamasına ve eşiyle çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur. Dahası, depresyon kronik bir hastalıktır ve belirtilerde zaman zaman gerilemeler olsa da tedavi edilmediği sürece kendi kendine geçmesi çok uzun zaman alabilir ve bazı durumlarda hastalık hiç geçmez veya ilerleme gösterir. Bu nedenlerle depresyon bulguları varlığında profesyonel yardım için başvurmak son derece önemlidir. Bu depresyonu yaşayan anneler "iyi anne olamadıklarını", yalnızlık duygularını kontrol edemediklerini, umutlarını yitirdiklerini hissedebilirler. Bazı anneler bir türlü kafalarından atamadıkları çeşitli takıntılı düşüncelerinin farkına varabilirler (bebeklerine bir şey olacak korkusu, bebeklerine zarar verme korkusu, kötü bir şeyler olacakmış korkusu gibi). Bebeğe zarar verme korkusu bazı durumlarda annenin makas ve bıçak gibi sivri cisimleri tutmaktan bile kaçınmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Lohusalık döneminde birbirinize karşı anlayışlı olun

Aşağıdaki belirtilerden beş veya daha fazlasını iki hafta veya daha uzun süreden beri hissediyorsanız muhtemel bir depresyon açısından incelemeye tabi tutulmak ve gerekli durumlarda tedavi görmek için bir ruh sağlığı uzmanına başvurmalısınız.

• Çökkün bir ruh hali, çevredeki olaylara ilgisizlik, yaşamdan zevk alamama duygusu,
• Günlük olağan işleri yapmada zorlanmama,
• İştahsızlık veya aşırı yemek yeme,
• Aşırı uyuma veya uykusuzluk,
• Sıkıntı, huzursuzluk, yerinde duramama hissi,
• Sürekli yorgunluk, bitkinlik, halsizlik hissetme,
• Değersiz olma duygusu, suçluluk duyguları,
• Dikkatini bir noktaya toplayamama

Doğum nedeniyle ara verilen cinsel yaşama adapte olmada ne gibi sıkıntılar yaşanabilir?

Lohusalık dönemi doğum eyleminin verdiği tükenmişlik ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıktığı, aileye katılan yeni bireyin bakımı için uykusuz kalınan gecelerin yaşandığı bir dönemdir. Doğum eyleminde vajina mukozası incelmiş, vajinanın cinsel uyarıya bağlı olarak verdiği ıslanma cevabı azalmış, doku travmasına bağlı olarak genital bölgede şişkinlik ortaya çıkmıştır ve bölge ağrılıdır.

Haberin Devamı

YENİ ANNE CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA SORUN YAŞAYABİLİR Mİ?

İlişki esnasında ağrı duyma korkusu, epizyotomi (bebeğin başının çıkması için kesilen bölge, yani doğum kesisi) yerine ya da ameliyat yerine zarar verme korkusu, vücut imajı hakkında olumsuz düşünceler, emzirme esnasında ortaya çıkan cinsel uyarılmadan heyecanlanma ya da suçluluk duyma gibi ruhsal değişiklikler sık gözlenir.

Peki, cinsel ilişkinin eski rutinine dönebilmesi ne kadar zaman alır?

Lohusalık döneminde cinsel uyarılma süresi uzar. Bebeğin ağlaması ya da emzirme zamanının gelmesi gibi etkenler annenin ilişki esnasında konsantrasyonunu yitirmesine neden olabilir. Sonuç olarak lohusalığın başından 4-6 hafta sonrası döneme kadar cinsel ilişkiye ilgi azalmıştır. Kadınların çoğu 6 haftalık aradan sonra ilişkiye tekrar başlamayı uygun görürler. Bir kısmı ise daha kısa süre içinde kendilerini hazır hisseder hissetmez cinsel yaşamlarına kaldıkları yerden devam ederler. Ancak tıbbi öneri genellikle doğum sonrası ilk cinsel ilişki için 6 hafta beklenmesi yönünde olmaktadır.

Haberin Devamı

HÜRRİYET AİLE ÖZEL/ Sedef Batı

  

Yazarın Tüm Yazıları