Lodosla gelen baş ağrısı hayatı kabusa çevirdi

Türkiye’yi etkisi altına alan kuvvetli lodos birçok insanda baş ağrısına sebep oldu. Hal böyle olunca “Lodos sağlığımızı nasıl etkiler?” , “Lodos neden baş ağrısı yapar?” gibi sorular akıllara geldi. Biz de konuyla ilgili merak edilenleri Nöroloji Anabilim Dalı Uzm. Dr. Aslı Yaman’a sorduk, lodosun olumsuz etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri öğrendik.

Haberin Devamı

“Hava şartlarıyla, insanın beden ve ruh sağlığı arasında bir ilişki bulunmaktadır” diyen Uzm. Dr. Aslı Yaman, lodosun sağlığımızı nasıl etkilediğine dair şu açıklamayı yaptı:

“Özellikle hava sıcaklığı, nem oranı gibi ekolojik faktörlerin kişinin fizyolojik ritmi üzerine etkileri vardır. Rüzgarlar da beden ve ruh sağlığını etkileyen hava olaylarının başında gelir. Özellikle güney rüzgarları olarak da bilinen lodos, fizyolojik ritmi etkileyerek baş ağrısı, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu gibi durumların oluşmasına sebep olur. Lodosun ayrıca iştah üzerine de bazı negatif etkileri bulunur.”

LODOS NEDEN BAŞ AĞRISI YAPIYOR?

Lodoslu havalarda, havadaki pozitif ve negatif iyon dengesinde meydana gelen değişikliklerin bazı şikayetlere neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Aslı Yaman, “Türkiye'de özellikle Aralık ayında etkili olan lodos, taşıdığı mineraller ve toz sebebiyle baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı gibi etkilere yol açabilir” uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

MİGREN HASTALARI LODOSTAN DAHA MI ÇOK ETKİLENİYOR?

Lodoslu havaların özellikle migren ve sinüzit rahatsızlığını tetiklediğinin altını çizen Uzm. Dr. Aslı Yaman, şöyle konuştu:

“Lodos, şiddetli ve inatçı baş ağrılarına yol açabilir. Tam olarak nedeni ortaya konamamış olsa da lodosun özellikle migreni ve sinüzit ağrılarını tetiklediği bilinir. Hava basıncındaki değişikliklerin bu tetikleyici rolde etkisi mevcuttur.”

BU ÖNERİLERE DİKKAT!

Uzm. Dr. Aslı Yaman, lodos kaynaklı sıkıntıları yaşamamak için şu önlemlerin alınması gerektiğini söyledi:

- Özellikle lodoslu havalarda banyodan hemen sonra sokağa çıkmamaya ve saçları kurutmaya dikkat edilmelidir.
- Bu dönemde uyku düzenine özen gösterilmelidir.
- Sigara, alkol gibi diğer tetikleyicilerden uzak durulmalı ve bol su tüketilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları