GeriSağlık Libido neden azalır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Libido neden azalır?

Libido neden azalır?

Libidoyu azaltan faktörler hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet İnci, libido kaybının bir hastalığın habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Libido neden azalır

LİBİDO NEDİR? KADIN VE ERKEK LİBİDOSU FARKLI MIDIR? 

İlk insanla beraber yaratılan duygu, Freud’a göre yaşamın enerjisi. LİBİDO, Latincede şehvet, arzu, ihtiras gibi anlamları ifade eder  günümüz toplumunda bireyin seksüel isteğinin seviyesi olarak bilinir. Libido düşük seviyelerden fanteziler gibi oldukça yüksek derecelere kadar geniş bir yelpazede olabilir.

Erkeklerde çok daha hızlı artan libido, kadınlarda aynı hızı göstermez. Kadınlar erkeklerden farklı olarak sekse daha duygusal yaklaşırlar ve güçlü bir libido için sadece sağlıklı bir vücuda değil, güvenebilecekleri bir partner, güvenli sosyal ortama vs. ihtiyaç duyarlar.

LİBİDO NEDEN AZALIR?

Libido neden azalır

Erkeklerde ve kadınlarda da libidoyu yöneten hormon testosteron hormonudur ve seviyesinin artması libidonun artmasına neden olabildiği gibi azalması erkek ve kadınlarda libidoyu azaltabilmektedir. Libidoyu azaltan sebeplerin başında günümüz dünyasının en yaygın rahatsızlıklarından biri olan depresyon gelmektedir.

[poll_id=8]

İnsanlarda mutluluk ve zevk bölgesi beynin ön bölgesi yani frontal lob bölgesidir. Depresyonda bu bölgenin sinirsel yapısında aksaklıklar gelişir, testosteron seviyesi azalır, buna bağlı olarak kişilerde cinsel ilgi ve istek azalır. Kişi hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelir. Bu ilgi ve isteğin azalması olayı bir kısır döngüye çevirerek depresyonu daha da derinleştirir ve tedavisini zorlaştırır.

STRESLİ YAŞAM LİBİDOLARI DÜŞÜRÜYOR

Libido neden azalır

Diğer önemli bir sebep olarak stresli yaşam gelmektedir. Stres halinde vücuttan kortizol dediğimiz hormon fazla miktarda salgılanır ve bu hormonun aşırı salgılanması vücutta şekerin yükselmesinden tansiyonun yükselmesine kadar birçok olumsuzluklara sebebiyet verebilir. Ayrıca kişilerde cinsel isteksizlik, erkeklerde sertleşme problemleri yapabilir.

AŞIRI ALKOL VE UYUŞTURUCU DA LİBİDO DÜŞMANLARI

Libido neden azalır

Libidoyu azaltan diğer bir sebep aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımıdır. Bu kişilerde dopamin, seratonin gibi zevk veren hormonlar aşırı tüketilmekte ve daha sonra yeterince salınamadığı için kişi artık istek duymamakta ve zevk almamaktadır.

AZ UYKU LİBİDOYU DÜŞÜRÜYOR

Libido neden azalır

Az uyumak da libidoyu azaltabilmekte, kişi uykusuz kaldığında uykuda salınan melatonin denen mutluluk hormonu salgılanamamakta ve bu da libidoyu azaltmaktadır. 

Ayrıca kişinin kendini cazip bulmaması, beğenmemesi özellikle kadınlarda doğum sonrası ve menapoz sonrası görülebilir. Eşler arasındaki sorunlar ve eşler arasındaki ilişkilerin monotonlaşması libidoyu azaltabilmektedir.

Libido neden azalır

LİBİDO KAYBI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle vücuttan kaynaklanan sebepler örneğin; hormonal bozukluklar, sinirsel rahatsızlıklar vs. varsa bunlar tespit edilip tedavi edilmelidir.
  • Kişilerde yaşam tarzı değişiklikleri önerilmeli örneğin; kilo verdirilmeli, spora yönlendirilmeli, akdeniz usulü beslenme önerilmelidir.
  • Eşlere değerli olduğunu, kadına güzel olduğunu, erkeğe de güçlü olduğunu ona ihtiyacı olduğunu hissettirmeli.
  • Eşler arasında işlerde yardımlaşma teşvik edilmeli. Özellikle kadına ev işlerinde yardımcı olmak kadında cinselliği arttırmak adına önemlidir. Cinsel birleşme planlı olmalı ve önceki sevişme periyodu çok iyi değerlendirilmeli.
  • Eşler birbirleri ile tekrar sevgili olup tatile, geziye ve sosyal ortamlara gitmeliler fanteziler kurmalılar.
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı varsa bunlar bırakılmalı. Sorun depresyon, kaygı, panik, korku sebebi ile oluşmuşsa psikiyatrise başvurulup ilaç tedavisiyle beraber pisikoterapi uygulanmalıdır.
  • Unutmayalım ki cinsellik sadece erkek ve kadın cinsel organlarının birleşmesiyle sınırlandırılabilecek bir durum değildir. İnsanın sosyal, biyolojik ve ruhsal yapısını etkileyen sevgi, güven ve arzuyla yaşanması gereken bir olgudur. İnsanlar ölene kadar cinsel arzu duymaya devam ederler. Eğer bir bireyde libido kaybı varsa bu bir hastalığın işaretçisi olabileceği gibi kendisi de depresyon, empotans vs gibi birçok rahatsızlığa yol açabilir.

         [fotogaleri=2366,2820,364]        

  

False