GeriSağlık Lazer ile kimler gözlükten kurtulabilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lazer ile kimler gözlükten kurtulabilir?

Lazer ile kimler gözlükten kurtulabilir?

Görme kalitesi azaldığı halde gözlük ya da lens kullanmak istemeyenlerin imdadına göze uygulanan lazer operasyonları yetişiyor. Lazer ile göz tedavisinin belirli dereceye kadar olan göz kusurlarını azaltmada etkili olduğunun altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu; lazer ile kimlerin gözlükten kurtulabileceği ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Lazer tedavisi astigmat, miyop ya da hipermetrop olan hastalara uygulanabiliyor. Lazer ile gözlükten kurtulmanın ilk şartı ise 18 yaşını doldurmuş olmak. 18 yaşından küçük hastalar, henüz göz gelişimleri tamamlanmadığı için bu tedaviye uygun görülmüyor. Operasyona karar verilmeden önce hastanın göz yapısının ve göz numarasındaki ilerlemenin, konusunda uzman bir hekim tarafından kapsamlı şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Normal koşullarda, son bir yıl içerisinde göz kusurları ilerlemeyen hastaların gözlerine lazer uygulanabiliyor.

Gözündeki kırılma kusuru belirli dereceye kadar olan ve bu bozukluğun ilerlemesi duran hastalar, lazer ile göz tedavisi için en ideal adaylar. -12 dereceye kadar miyop, +6 dereceye kadar hipermetrop ve 7 derece civarındaki astigmat lazer yöntemiyle sıfırlanabiliyor. Bu hastalıklar dışında; kornea adı verilen saydam tabaka üzerinde beliren birtakım lekelerin ve izlerin de lazerle giderilmesi mümkün.

Gebeler, emziren anneler ve aktif bir göz enfeksiyonuna sahip olanlar bu süreçler bitene kadar lazer ile göz tedavisine uygun değil. Yine diyabet ya da romatizmal bağ dokusu hastalığı gibi bağışıklığı etkileyen kronik bir hastalığı olanlara da lazer tedavisi önerilmiyor. Genetik kornea hastalığı olanlar, korneada şekil bozukluğu olanlar ve kuru göz sorunu yaşayanlar da, lazer uygulaması yönünden elverişsiz grupta.

BAŞARI ŞANSI OLDUKÇA YÜKSEK

Lazer tedavisine karar verilen hastaların hastanede yatmalarına bile gerek kalmadan, 5-10 dakika gibi oldukça kısa bir süre operasyonun uygulanması mümkün. Lazer kullanarak uygulanan tedaviler arasında PRK, lasik ve lasek gibi farklı operasyonlar var. Bu operasyonlardan sonra koruyucu bir gözlük ve ilaçlar ile taburcu edilen hastalar, operasyondan sonraki ilk 2-3 saatlik sürede batma, ağrı ya da hassasiyet yaşamaya hazırlıklı olmalı; ancak bunun dışında büyük bir komplikasyon beklenmiyor. Hasta operasyondan sonraki 1-2 gün içerisinde sosyal yaşantısına dönebilir.

Özellikle biyolojik yaşa bağlı olarak görmede azalma yaşayan, yakın gözlüğü kullanmak zorunda kalan hastalar lazer ile göz tedavisi yöntemini tercih ediyorlar. Lazer ile göz tedavisi sayesinde görme kalitesini 15 yaşa kadar gençleştirmek söz konusu hale geliyor. Lazere başvuran hastalar yüzde 90 oranında okuma gözlüğünden kurtuluyor.

False