Fatih Kar
Fatih Kar
Fatih Kar

Lazer ile hemoroid tedavisi nasıl yapılır?

Oldukça yaygın görülen bir hastalık olan hemoroid yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Peki, hemoroid için lazer etkili bir tedavi yöntemi mi? Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, bu sorunun yanıtını verdi, konu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

Sağlıklı hemoroidler bir damar yumağı oluşturarak makatın tam olarak kapanmasına yardımcı olurlar. Normalde herkeste bulanan ve ciddi görevleri olan yapılardır. Makat öncelikle içteki kapatıcı kas ile kapatılır. Diğer bir deyişle sızdırmaz hale getirilir. Kas üzerindeki hemoroid yastıkçığı gaz, mukus ve sulu dışkının bağırsak içinde tutulmasını sağlar. Anal kanal içindeki cilt dokusu (anoderm) duyarlılığıyla sıvı tutma kabiliyetine yardımcı olur. Yaşamı boyunca insanların pek çoğunda bu yastıkçıklarda büyüme olduğu ya da bunların söndüğü görülebilir.

ÇOĞU HASTA HEKİME GİTMEKTEN ÇEKİNİYOR

Hemoroid denildiğinde bu bölgede makat iç kısımda normalde bulunan yastıkçıkların büyüdüğünü ve şikayetlere yol açtığını anlarız. Bu durum genellikle rahatsız edicidir. Kaşıntı, yanma yapar, ağrı ve kanamalara yol açabilir. Hafif hemoroidal hastalık durumlarında basit hijyenik önlemler, diyet alışkanlıklarının düzenlenmesi, sıcak su tatbiki ile şikayetler belirgin olarak gerileyebilir. İleri hemoroidal hastalık durumlarında ise kendi kendinize uygulayacağınız bu yöntemler iyileşme sağlamakta yetersiz kalabilir. Gerçi bazı hastalarda ağrılı belirtiler kaybolup şikayetler düzelebilir ancak kısa bir süre sonra yeniden geri gelirler.

Haberin Devamı

Hemoroid de dahil olmak üzere çoğu makat hastalıklarında hastalar konuşmaktan ve hekime gitmekten çekinir. Ancak kan görüldüğü zaman doktora giderler. Bu da hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

HEMOROİD TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Hemoroidlerin tedavisi hastalığın evrelerine göre belirlenir. Hemoroidler 4 evreye ayrılır. Başlangıç evresinde (birinci derece ve ikinci derece) ilaçla tedavi ve üstte anlattığımız yöntemler yeterli olabilir.

İleri evreler çoğunlukla müdahale gerektirir. Peki, bu hastalıkta ideal tedavi yöntemi ne olmalıdır? Bu durumda hastaya en az zarar veren, mümkün olduğunca çabuk, iyileşme döneminde hastaya ciddi bir rahatsızlık vermeyen, işlem sonrasında hastada herhangi bir kalıcı problem yaratmayan bir teknik seçilmelidir.

Bu amaçla düşünüldüğünde lazer ile hemoroid tedavisi yöntemi bu alandaki boşlukları doldurabilir. Hastaların bağırsak temizliği yapılmasına gerek olmadan ortalama 15-20 dakikalık bir işlemle problem yaratan hastalıklı olduğunu düşündüğümüz hemoroid yastıkçıklarının içine bu iş için özel tasarlanmış lazer probları ile girilerek, derin tabakalardaki damarsal yapıların dağlanması tekniği uygulanır. Bu şekilde hemoroidal hastalık birkaç hafta içinde küçülür ve şikayetler azalarak hastalık düzelir. İşlem sonrası hasta aynı gün taburcu olabilir ve daha ilk dışkılamada hasta şikayetlerinin hafiflediğini hisseder. Sonuç olaraki hemoroid şikayeti ile uzmanlara başvuran uygun hastalara lazer ile tedavi önerilebilir.