Laparoskopik ve histeroskopik cerrahiler gebelik oranını arttırır mı?

Laparoskopi, göbek altında 1 cm’lik kamera ve karın alt bölgesinde açılan 3 - 5 mm'lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tanı ve tedavi olanağı da verir. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir. Histeroskopi ise vajinal bölgeden kamera ile rahim içine girilerek rahim kanalı, içinin ve tüplerin giriş deliklerinin değerlendirildiği tanı ve tedavi edici özelliği de olan bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Laparoskopi ve histeroskopinin avantajları nelerdir?

  • Klasik kesiler ile yapılan operasyonlardan farklı olarak daha küçük kesiler ile yapıldığından dolayı iltihaplanma ve ameliyat sonrasında yapışıklık riski daha azdır.
  • Hastanın organlarına daha az zarar verici bir yöntemdir.
  • Kamera ile büyütme sağlandığından cerrahiye hâkimiyeti arttırır.
  • Hastanede kalış süresini kısaltır.
  • Normal hayata dönüş süresi 7 ile 15 gün arasıdır.
  • Büyük kesiler yapılmadığı için ameliyat izi yok denecek kadar azdır.

Hastanın çok zayıf veya çok kilolu olması, şiddetli akciğer ve kalp hastalıkları olması durumunda laparoskopi tercih edilmemektedir.

Laparoskopik yöntemle kısırlık tedavisi

Laparoskopik yöntemle yapılan operasyonların başında infertilite (kısırlık) tanı ve tedavisi gelir. Tüplerin açık olup olmadığı, rahimin yapısı ve yumurtalıkların görünümü değerlendirilebilmekte ve saptanan bazı bozuklukların da laparoskopik cerrahi yöntemlerle tedavi etmek mümkün olmaktadır. Histeroskopi ise tanısal ve operatif olmak üzere iki çeşittir. Histeroskopi ile kısırlık, tekrarlayan düşüklerin nedenleri, anormal adet kanamalarının nedenleri ve rahim içi patolojilerin tespiti yapılabilir. Operatif histeroskopi ile bunlara ek olarak rahim içi yapışıklıkların açılması, polip ve myom çıkarılması, septum kesilmesi ve kayıp rahim içi araç tespiti ve çıkarılması işlemleri yapılabilir. 

Haberin Devamı

Gebe kalamayan çiftlerde (İnfertlite- kısırlık), kadının rahim yapısı, rahim içi yapışıklıkları, rahim içi polipler veya myomlar oluşabilecek gebeliğin rahim içine tutunmasını engelleyebilir. Ayrıca rahim ağzı darlığı spermin rahim içine olan gidişini engelleyebilir. Tüplerde hidrosalpinks dediğimiz sıvı birikimi hem tüpü tıkayacak ve hem de rahim içi tabakasının yapısını bozduğu için oluşan gebeliğin tutunmasını engelleyecektir. Böyle durumlarda aynı anda yapılacak laparoskopi operasyonu ile tüplerin açık olup olmadığı tespit edilebilir, varsa bir tıkanıklık açılabilir, yumurtalıktaki kistler alınabilir ve alttan bir kanül ile verilecek metilen mavisi ile tüp tıkanıklığı açılabilir.

Histeroskopi operasyonu ile rahim içi yapışıklıklar açılabilir, polip veya myomlar çıkarılabilir. Ayrıca tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda da histeroskopi ile yapılacak rahim içi çizilmesi de oluşacak gebeliğin tutunma şansını artırmaktadır. Bu iki operasyon sonrasında gebelik oranlarının arttığı bilimsel olarak ispat edilmiştir. 

Yazarın Tüm Yazıları