GeriSağlık Kuşburnu çayı nasıl demlenmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kuşburnu çayı nasıl demlenmeli?

Kuşburnu çayı nasıl demlenmeli?

Antioksidan etkisi bulunan kuşburnu çayının faydasını artırmak için...

Kuşburnu meyvesinin, C vitamini ve polifenolik içeriği nedeniyle soğuk algınlığının tedavisine koruyucu ve yardımcı olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kuşburnu çayının antioksidan etkisine ve hazırlanış biçimine de vurgu yaptı.

Kuşburnu meyvelerinin zengin içeriğiyle kuvvetli antioksidan etkiye sahip olduğu deneysel çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. C vitamini bakımından en zengin kaynaklarından biri olan kuşburnu; A, B1, B2, K, P vitaminleri gibi birçok minerali bünyesinde bulundurur.

Antioksidan etkili kuşburnu çayı kış günlerinde C vitamininin yanında yangı (iltihap) giderici etkisi soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi enfeksiyonlu hastalıklar için de etkilidir.

Kuşburnu eklem ağrılarına iyi geliyor

Kuşburnu meyvelerinin faydası bunlarla da sınırlı değil. Son yıllarda yapılan araştırmalarla kuşburnu meyvesinin romatizma ağrıları ve özellikle ileri yaşlarda yaygın olarak karşılaşılan eklem kireçlenmesinde (osteoartrit) yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Kuşburnu meyvesinin özütlerinden elde edilen bileşenler eklemlerde hasar oluşturan iltihap miktarını azaltmakta etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu fenolik bileşenlerin iltihap giderici özelliğiyle basur tedavisinde de son derece etkili ve şikayetleri hafifletmede önemli rol oynadığı görülmüştür. Böbrek üstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı da bilimsel olarak ortaya konmuş faydaları arasındadır.

Kuşburnu meyvesini ne kadar tüketmeli?

Kuşburnu meyvesinin bütün bu bahsedilen faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için günde 3-4 defa kuşburnu çayı içilmesi ve kuşburnu çayı hazırlarken normal çay hazırlama şeklinden farklı olarak içerisinde bir bardak taze kaynatılmış suya poşet ilave edildikten sonra 10-15 dakika kadar ağzı kapalı olarak bekletmek gerekir. Daha etkin bir yarar sağlayabilmek için çayın daha yoğun derişimde hazırlanması (2-3 poşet ile) idealdir.

False