Kuru incir diyetlerin baş tacı

Kültürümüzün önemli bir parçası olan kuru meyvelerin tüketimi, son yıllarda popüler hale gelen sağlıklı beslenme merakı ile doğru orantılı olarak artış gösteriyor. Paketli ürünler yerine tüketilen kuru meyveler sadece tatlı ihtiyacınızı karşılayıp ağızınızı tatlandırmakla kalmayıp vücudunuza pek çok yarar sağlıyor.

Haberin Devamı

Besin değeri yüksek olan kuru incirin içerisinde A, B, C vitamini; kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, manganez ve lif bulunur. Bir adet kuru incir yaklaşık 50 kalori civarındadır. Bu nedenle bir porsiyon meyve yerine bir adet tüketilmesi önerilir.

KURU İNCİRİN FAYDALARI

• Bağırsak sağlığını korur: İçeriğindeki lif oranı sayesinde bağırsakları düzenler ve toksinlerin dışkı ile atılmasını sağlar.

• Kansızlığı giderir: Demir içeriği sayesinde kansızlık tedavisi gören kişilerde tüketimi önerilir.

• Kalp sağlığını korur: İçeriğinde bulunan yüksek orandaki antioksidanlar, kan damarlarına zarar veren serbest radikallerin yok olmasına yardımcı olur. Ayrıca antioksidanlar, kalp hastaları için risk teşkil eden yüksek tansiyonun da dengede kalmasını sağlar. Yapılan çalışmalarda kuru incirin kandaki trigliserit miktarını düşürdüğü de gözlemlenmiştir.

Haberin Devamı

Kuru incir diyetlerin baş tacı

• Kemikleri güçlendirir: İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum miktarı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur. Yaklaşık 1 kase kuru incirde sağlıklı bir yetişkinin ihtiyacı olan kalsiyum miktarının %25’i bulunur.

• Kansere karşı savaşır: İncirde bulunan antioksidanlar hücre yapısının bozulmasına neden olan serbest radikaller ile savaşır ve kansere karşı koruyucu görev üstlenir.

• Kan şekerini kontrol altında tutar: İçeriğindeki klorojenik asit özelliği diyabet nedeniyle yükselen kan şekerini kontrol altına alır. Ayrıca potasyum ve lif sayesinde de kan seviyesinin kontrol altında tutulmasına katkı sağlar.

• Afrodizyaktır: Cinsel gücü arttırır. İçeriğindeki magnezyum, çinko ve manganez üreme sağlığı üzerinde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle kuru incir hem doğurganlık hem de cinsel güç açısından önemlidir.

• Antioksidan seviyesi: Antioksidan miktarı açısından oldukça zengindir. Diğer bir önemli nokta ise yapılan çalışmalarda diğer antioksidan (C ve E vitamini içeren) besinler ile karşılaştırıldığında, fenol adı verilen üstün kaliteli antioksidan içeriği ile daha kuvvetli bir antioksidan besin olduğudur.

Haberin Devamı

• Kilo kontrolüne destek olur: Hem kan şekeri dengesini sağlar hem de lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırdığı için kilo kontrolüne destek olur. Ayrıca kilo verme sürecinde önemli bir nokta olan bağırsak düzeninin sağlanmasına da destek olduğu için diyetlerin baş tacıdır diyebiliriz.

Kuru incir diyetlerin baş tacı

• Yüksek tansiyonu önler: Yüksek tuz tüketimi sonucu vücutta yükselen sodyumu dengelemek için etkili bir besindir. Çünkü bir adet kuru incirde 129 mg potasyum, 2 mg sodyum bulunur. Yani tansiyon yükseldiği zaman kuru incir sayesinde sodyum-potasyum dengesi sağlayabilir, tansiyonunuzu düşürebilirsiniz.

• Cildi güzelleştirir: Pek çok antioksidan vitamin ve mineral içeren kuru incir cildinizi gençleştirir ve cilt problemleri yaşama ihtimalinizi azaltır.

Haberin Devamı

Tabii ki bu kadar faydasını saydıktan sonra özellikle porsiyon kontrolüne dikkat çekmek isterim. Yazının başında da belirttiğim gibi bir porsiyon meyve yerine bir adet tüketebilirsiniz. Ayrıca diyabeti olanlar ve hamileler yanında mutlaka yağlı tohum veya süt grubu ile beraber tüketmelidir ki kan şekeri dengeleri bozulmasın.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları