GeriSağlık Kürtaj sonrası olası komplikasyonlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kürtaj sonrası olası komplikasyonlar

Kürtaj sonrası olası komplikasyonlar

Müdahaleden hemen sonra adet miktarından daha fazla bir kanama olursa...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ergez, kürtaj ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Kürtaj veya küretaj, rahim içinde bir gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Kürtaj kadının arzusuyla 10. gebelik haftasına kadar yasal olarak uygulanabilir. Evli kadınlarda kürtaj uygulamasında eşler de müdahaleye imzalı onay vermelidir. Müdahale süresi yaklaşık 10-15 dakikadır. Müdahale bittikten sonra hastaya antibiyotik verilmesi gerekir.

ENFEKSİYON VE KANAMA GÖRÜLEBİLİR

Tecrübeli kişiler tarafından uygulanıldığı takdirde normal gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında oluşabilecek riskler yok denecek kadar azdır. Olabilecek muhtemel komplikasyonlar enfeksiyon ve kanamadır. Daha nadir karşımıza çıkabilecek komplikasyonlar da olabilir. Müdahaleden hemen sonra adet miktarından daha fazla bir kanama olursa, rahim gevşekliği veya yırtılması olarak değerlendirilip ona uygun tedaviler hemen başlatılmalıdır. Diğer bir komplikasyon ise rahmin delinme ihtimalidir ki artık yumuşak kanüller kullanıldığı için bu ihtimal de çok aza indirgenmiştir.

ASHERMAN SENDROMU GELİŞEBİLİR

Bazen tecrübeli ellerde kürtaj yapılmamışsa bazen de iltihaplanma sonucu veya fazla kanama ile rahmin iki tabakası arasında yapışıklık oluşur. Buna ‘Asherman Sendromu’ denir. Bu sendrom geliştiği taktirde hastanın tekrar gebe kalma ihtimali çok azalır. Tedavisi histeroskopik cerrahi ile yapışıklıkların açılmasıdır.

DİKKAT!

Kürtaj, hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi değildir. İstenmeyen gebelikleri önleyebilmek için öncelikle modern aile planlaması yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanması gerekir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ergez

False