Gülşen Lükel
Gülşen Lükel
Gülşen Lükel

Kumpiri nasıl tüketmeli?

Kumpir, her ne kadar çok uzun yıllar büyükannelerimiz tarafından kuzineli sobalarda kış günlerinin içimizi ısıtan yiyeceği olarak bilinse de 90’lı yılların başlarında popülerleşerek yeme-içme pazarına girmeye başladı. Damak tadımıza bu kadar hitap eden kumpir, acaba sağlığımızı ne kadar düşünüyor?

Haberin Devamı

Gençlerin tercihleri arasına giren kumpirin, hamur ve et seçeneklerinin dışında besleyici ve doyurucu bir seçenek olduğunu söyleyen Diyetisyen Gülşen Lükel, kumpir tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

PATATES KARBONHİDRAT KAYNAĞI

Biliyoruz ki kumpirin ana maddesi patatestir. Patates, karbonhidrat yönünden zengin bir kök sebzesidir. Karbonhidratlar günlük beslenmemizin yüzde 55-60’ını karşılayacak oranda almamız gereken temel enerji kaynağımızdır.

Aynı miktar portakalın yarısına yakın miktarda C vitamini içerdiğini çoğumuz bilmesek de küçükten büyüğe hepimiz çok severiz patatesi. Nişasta oranının ve fırınlanmış patatesin glisemik indeksinin yüksek oluşu bazılarımızı korkutabilir. Ancak diyabet yani şeker hastası değilsek bu korkuları fazla yaşamamız gerekir.

Haberin Devamı

Kumpiri nasıl tüketmeli

İŞTE, İDEAL KUMPİR!

Kumpirimizin yapılışını izlerken seçeceğimiz içerikler önemlidir aslında. Mesela kumpirimizi şu iki şekilde hazırlatabiliriz:

1) Büyük boy haşlanmış patates + 2 yemek kaşığı tereyağı + 2 yemek kaşığı kaşar peyniri + 1 yemek kaşığı yeşil zeytin+ 1 yemek kaşığı siyah zeytin+ 1 büfe sosis+ 3 yemek kaşığı rus salatası+2 yemek kaşığı haşlanmış mısır + 2 yemek kaşığı mayonez + 2 yemek kaşığı ketçap+ 2 yemek kaşığı bezelye+ 1 su bardağı kola = 840 cal

Bu kalori hepimizin gözünü korkutabilir haklı olarak. Ama yine çoğumuz saatlerdir gezmiş ve çok acıkmış olarak süper karışık da denen bu seçeneği seçebiliriz.

Bir de şu seçeneğe bakalım;

2) Büyük boy fırınlanmış patates + 2 yemek kaşığı bezelye + 2 yemek kaşığı mısır + 2 yemek kaşığı ketçap + 2 yemek kaşığı zeytin + 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu = 380 cal

Bu ikinci seçenekle yarı yarıya kaloriden kazanıp tereyağ, kaşar peyniri ve mayonezin verdiği fazla yağdan özellikle kolesterolümüzü artıracak doymuş yağdan korunmuş oluruz. Ayrıca nitrit ve nitrat tan zengin olan sosisin sağlıklı beslenmede pek yeri olmadığından birinci seçeneği tavsiye etmem.

Haberin Devamı

İlk seçenekte mayonez ve rus salatası da seçmiştik. Bu seçenek özellikle yaz aylarında iyi koşullarda muhafaza edilmeyen ürünlerle bizde besin zehirlenmelerine kolaylıkla neden olabilir. Çünkü mayonez çok kolay bozulabilecek çiğ yumurta içerir ki yağ oranı da hayli fazladır.

Kumpirimizin yanına alacağımız içecek de önemli tabii ki. İkinci seçenekte seçtiğimiz taze sıkılmış portakal suyuyla menümüzün hem vitamin hem antioksidan miktarını artırmış oluruz.

Bunun gibi besin seçimlerimizde biraz dikkatli olduğumuzda, kötü yanlış gibi görünen seçenekleri çok sağlıklı ve leziz öğünlere dönüştürebiliriz.