GeriSağlık Kulak tüpü nedir, kulağa ne zaman tüp takılmalıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kulak tüpü nedir, kulağa ne zaman tüp takılmalıdır?

Kulak tüpü nedir, kulağa ne zaman tüp takılmalıdır?

Kulak tüpleri olarak tanımlanan 2-3 mm’lik materyaller, kulak sorunlarında pek çok gerekçe ile kullanılabilir. Ventilasyon tüp cerrahileri, çocukluk çağının en sık yapılan ameliyatlarından biridir. Özellikle; ilaç tedavileri ile çözüm sağlanamayan orta kulak iltihaplarında bu cerrahi oldukça yararlıdır. Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz kulak tüpü uygulamasını anlatıyor.

ORTA KULAK İLTİHABI TÜRLERİ NELERDİR?

Çocukluk çağının en sık enfeksiyonu olan orta kulak iltihapları, sesli ve sessiz olmak üzere ikiye ayrılır. Sesli olan tipinde yüksek ateş ve ağrı şikâyetleri ön planda olurken, sessiz orta kulak iltihaplarında genellikle herhangi bir şikâyet olmaz. Ancak hastalığın süresine ve şiddetine göre işitme azlığı, dolgunluk gibi şikâyetler olabilir. Sesli orta kulak iltihaplarında, antibiyotik veya ağrı kesicilerle tedavi yeterli olurken; sessiz orta kulak iltihaplarında ilaç tedavileri doğrudan etkili olmayıp, dolaylı olarak etkin olabilmektedir. Sessiz orta kulak iltihapları sesli olan iltihapların ardından gelişebileceği gibi üst hava yolu enfeksiyonları ile birlikte doğrudan da gelişebilir.

TÜP UYGULAMASI İYİ BİR TEDAVİ SEÇENEĞİDİR

Sesiz orta kulak iltihapları, tedavi edilmediği takdirde orta kulak mukozasında kalıcı zarara neden olarak kulak zarında çökme yani kronik orta kulak iltihaplarına neden olarak kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle, sessiz orta kulak iltihaplarının tedavisinde tüp uygulaması olası gelişebilecek ciddi sorunları engellediği için iyi bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak tabi ki her orta kulak iltihabında uygulanması gerekli değildir. Tüp uygulamasının zamanlaması; hastalığın süresi, şiddeti ve ek bulgulara göre kişiye özel planlanmalıdır.

VENTİLASYON TÜPÜ CERRAHİSİ HANGİ DURUMLARDA YARARLIDIR?

Ventilasyon tüpü cerrahisi, şu durumlarda yararlı sonuçlar vermektedir: belirgin işitme kaybı, denge problemi ve orta kulak iltihabı, fizik muayenede kulak zarının çökmeye başladığına dair belirtiler oluştuğunda; tedavi ve takiplere rağmen 3 ay geçmiş ve düzelme olmaması (mevsim olarak sonbahar veya kışsa), geniz eti ile ilgili cerrahi tedavi kararı verilmesi.

False