GeriSağlık Kronik ve akut larenjit nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kronik ve akut larenjit nedir?

Kronik ve akut larenjit nedir?

Ses tellerinde iltihap olanlar dikkat!

Gırtlak üzerinde bulunan ses tellerinin iltihabıdır. Genelde hızlı başlayan bir tablo olan akut larenjit, bakteriyel bir enfeksiyondur.

{hastalik-yollari}

Mikrobik bir hastalık olmayan kronik farenjitte altta yatanlar reflü gibi mide rahatsızlıkları, sigara kullanımı gibi faktörlerdir. Akut veya kronik larenjit bulaşıcı bir enfeksiyon değildir. Ancak tablonun ortaya çıkmasından sorumlu olan, üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşıcı olabilir.

{hastalik-belirtileri}

Geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkan ses kısıklığı, öksürük, boğaz ağrısı larenjiti düşündürür. Ses tellerini görüntülemek için kullanılan özel teknikler (stroboskopi) ile olası diğer sebepler ayırt edilir.

{hastalik-tedavisi}

Tedavide semptomatik iyileşmeyi sağlayacak ilaçlara başvurulur. Akut larenjitte antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Kronik larenjitte ise, altta yatan sebebin ortadan kaldırılması veya azaltılması gerekir.

{hastalik-yontemler}

Her iki tip larenjitte de ses istirahati elzemdir. Ses tellerini yumuşatacak çok soğuk ve çok sıcak olmayan içecekler, sıvı alımı, çay ve kahve kullanımının kısıtlanması yararlıdır. Her iki tip larenjitte de sigara kullanımı kesinlikle yasaklanmalıdır.  


Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Op. Dr. Mehmet Erem

False