Kredi Kartı Kullanımı Nasıl Azaltılır?

Psikolojik etkenlerle savaşma zamanı!

Haberin Devamı

Kredi kartı mağdurlarının sayısı artarken kullanıma yönelik araştırmalar da yapılmaya başlandı. İhtiyaçların fazlasını almaya teşvik eden kredi kartları, yazın da büyük oranlarda kullanılıyor.

Tatil.com’un verilerine göre, tatil için kredi kartı kullanım oranları her geçen yıl artıyor. Sitedeki üyelerin kredi kartı kullanım oranı 2010’da yüzde 70 iken, 2011’in ilk 6 ayında bu oranın yüzde 75’e yükseldiği açıklandı. Bankaların ve sitenin yaptığı özel kampanyalar sonucunda en çok yüzde 45 oranla 12 taksit, yüzde 30 oranla da 6 taksit ödeme seçeneğinin tercih edildiği de veriler arasında.

Neden Kredi Kartı Kullanıyoruz?

Kredi kartı kullanımının ardındaki psikolojik öğeleri anlatan Psikolog Serap Duygulu, harcama yaparken ne düşündüğümüzü ve aşırı harcamayı engelleme yollarını anlattı.

Haberin Devamı

“Kredi kartının kolay taşınabilmesi, bütün işyerlerinde geçerli olması ve artık çok kolay ulaşılabilmesi, paradan daha cazip hale gelmesindeki en büyük neden. Kontrolü elden kaçırmamızdaki en önemli etken ise kart sahibi olmanın, hatta çok sayıda bankalardan alınmış kartlara sahip olmanın bir ayrıcalık olduğunu, bir üstünlük unsuru olduğunu düşünmemizden kaynaklanıyor. Kartlara verilen uzun taksit seçenekleri de kartları kullanmamızı kolaylaştıran diğer etkenler arasında.

Bu kadar rahat kullanılan kredi kartlarının hayatımızda kapladığı yeri ve içine düştüğümüz durumları değiştirmek için bir yerlerden başlamak gerekiyor.

• Öncelikle sahip olunan kart sayısı bir ya da iki olarak sınırlandırılmalı.

• Gençlere mümkün olduğu kadar kart vermekten kaçınılmalı.

• Gelir ve gider bütçesi çok iyi hesaplanmalı ve zorunlu harcama kalemleri netleştirildikten sonra yapılabilecek harcama miktarları ayrı olarak hesaplanmalı.

• “Nasıl olsa taksit yapıyorlar, şimdi alırım 6 aya yayarak öderim” diye düşünmek en tehlikeli tuzaklardan biri. Bu şekilde alınan birkaç ürün bir süre sonra toplamda ciddi rakamlara ulaşıyor ve en az altı ay boyunca sürekli borçlu durumda kalıyorsunuz.

Sonuç olarak insanız, zaman zaman hiç beklenmedik bir takım harcamaların olabileceğini, örneğin hastalık gibi hesaplanmayan giderlerin ortaya çıkabileceğini göz önünde bulundurmak lazım.

Haberin Devamı

Sıkça Kredi Kartı Kullananların Psikolojik Sorunları Yok

Kredi kartlarıyla alışveriş yapan ya da borçlanan insanlar için belli etiketlemeler yapmak yanlış. Her kesimden, her cinsiyetten ve eğitim düzeyinden, her yaştan insan hayatımızın neredeyse vazgeçilmezlerinden olan kredi kartlarını kullanıyor. Kartla alışveriş yapanların bir takım psikolojik sorunları olduğunu iddia etmek büyük haksızlık olur. Böyle bir araştırma ya da ulaşılmış net sonuçlar da yok. Sadece kartla alışveriş yapmanın gerekli ya da gereksiz olarak alışveriş yapmamızı kolaylaştırdığını bilmek gerekiyor.

Asıl Sorun Alışveriş Çılgınlığı

Bu harcamaları kontrol altında tutabilmek önemli. Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz başka bir sorun var aslında; alışveriş yapma hastalığı. Burada kişi ihtiyacı olsa da olmasa da her gördüğünü alma eğilimindedir ve eve geldikten sonra büyük pişmanlıklar yaşar ama yine de kendini bu tip alışveriş çılgınlığından alıkoyamaz. Bu sorunu yaşayan kişinin asıl ulaşmak istediği, satın aldığı o eşyalar değildir. O eşyaları almanın, sahip olmanın verdiği hazdır ve bu sorunun arkasında doyurulmamış başka bazı açlıklar vardır.

Haberin Devamı

İşte kredi kartıyla alışveriş yapmanın getirdiği kolaylıklar başka bazı problemler yaşanıyorsa ciddi olarak sorun yaratır. Örneğin; kişi eğer bağımlılığa yatkınsa, yenemediği bazı alışkanlıkları varsa, para harcamayı seviyorsa, kişisel yetersizlikler yaşadığını düşünüyorsa, öz güven sorunları varsa bütün bu sorunların yarattığı boşluk duygusunu alışveriş yaparak doldurmaya çalışabilir. Bu anlamda kredi kartları getirdiği harcama kolaylığı nedeniyle kontrolsüz ve aşırı harcamalara yol açabilir.”

Yazarın Tüm Yazıları