Kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin yolları

Eğer kararlı olursanız kötü beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Yıllar boyunca çoğunlukla bilinçsiz olarak edindiğiniz alışkanlıkları değiştirmek başta zor gibi görünebilir ama yavaş yavaş ilerlerseniz mümkün olduğunu göreceksiniz. İşte bazı ipuçları...

Haberin Devamı

• Beslenme şeklinizin sağlıklı ürünlerden oluşmasına dikkat edin. Örneğin; şekerli, unlu, tuzlu, sağlıksız yağ içeren ve yapay katkılı besin tüketimi, insülin ve diğer hormonlarınızda dalgalanmalara neden olur ve karın bölgenizde yağ miktarınız artış gösterir.

• Kötü beslenme davranışınızın negatif sonuçlarına odaklanmaya çalışın. Örneğin çok yağlı bir kurabiye yemek üzeresiniz, bunu yediğinizde nasıl halsiz ve yorgun hissedeceğinizi, diyetinizi bozduğunuz için pişman olacağınızı düşünün ve kendinizi engellemeye çalışın.

• Karın bölgesindeki yağlanmayı engellemek için aldığınız karbonhidratların tam tahıllı besinlerden, çiğ sebze ve meyvelerden olmasına özen gösterirseniz daha sağlıklı seçimler yapmış olursunuz.

Kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin yolları

Haberin Devamı

• Lifli beslenmek hem mideyi hem de bağırsakları çalıştırır. En zengin lif kaynağı olan meyve ve sebzelerin lifinden yararlanabilmek için çiğ tüketmeye çalışın.

• Beslenme düzenindeki davranışınızı zamanla değiştirin. Örneğin; bütün sağlıksız atıştırmalıkları bir anda bırakmak yerine haftanın 1-2 günü abur cubur yememe kuralı koyun. Sonra gün sayısını artırarak abur cubur tüketiminizi en aza düşürebilirsiniz. Akşam eve giderken tatlı veya dondurma satın almazsanız diyetinizi de bozmamış olursunuz.

• Sağlıksız besin tüketmek istediğinizde kendinizi dolabın önünde buluyorsanız dikkatinizi dağıtarak kendinizi engelleyebilirsiniz. Örneğin yürüyüşe çıkmak, su içmek, arkadaşınızı aramak, kitap okumak gibi aktiviteler size yardımcı olabilir.

Kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin yolları

• Su içemiyorsunuz veya unutuyor musunuz? Çalışma masanızda sürahi ve şişe olsun, çantanızda veya arabanızda su şişesi bulundurun, sevdiğiniz meyve veya sebzeleri aroma vermesi için suyunuzun içine koyun. Bu gibi tüyolarla su içiminizi artırmayı deneyin. Günde ortalama 2 litre su içmelisiniz.

Haberin Devamı

• Çay ve kahvedeki şekeri bir anda kesemiyor musunuz? Attığınız şeker adedini azaltarak içeceğinizi tüketin. En sonunda şekersizi deneyin. Şekersiz çay veya kahve içebileceğinizi göreceksiniz.

• En sağlıklı kilo verme şekli diyetisyen desteği alınarak uygulanan beslenme ve diyet programıdır. Böylece sağlıklı beslenmek yaşam tarzınız olur ve sağlıklı kilo verebilirsiniz.

Kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin yolları

• Sedanter (hareketsiz) yaşam veya egzersiz yapma alışkanlığının olmaması obeziteye davetiye çıkarır. Haftada ortalama 150-250 dakika arası egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

• Hareketsiz yaşama hayır demek için günlük 5.000-10.000 arası adım atmayı ihmal etmemelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları