Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus

Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu ile cinsel sorunlarımızı masaya yatırdık.

Haberin Devamı

Öncelikle sizi tanıyalım. Kimdir Dolunay Kadıoğlu?

Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus

15 yılı aşkın süredir cinsel eğitim, cinsel terapi, aile ve çift danışmanlığı, infertilite sürecinde danışmanlık ve bireysel danışmanlık, koçluk alanlarında çalışan bir psikolojik danışmanım. Bu konularda yazılar, kitaplar yazmaya ve aktif olarak çalışmaya devam ediyorum.

İsterseniz cinsellikle ilgili başlayalım. Vajinismus ve erken boşalma... Kadınların ve erkeklerin korkulu rüyalarının en başında geliyor? Peki, neden en sık bu problemlerle karşılaşıyoruz?

Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus

Vajinismusun temeli çoğunlukla cinsel birleşme sırasında acı çekeceğim korkusuna, erken boşalmanın ise yasak ve günah düşünceleriyle yapılan ya da yapılmayan mastürbasyon gibi nedenlere dayanır. Vajinismus ve erken boşalma gibi cinsel işlev bozukluklarını çok fazla kişinin yaşıyor olmasının ana nedeni ise; cinsellikle ilgili tabular, korkular, abartılı düşünce ve bilgiler. Yani yeterince cinsel eğitim ve farkındalığımızın olmamasıdır.

Cinsel ilişkiye çok büyük anlamlar mı yüklüyoruz?

Kadının da erkeğin de ilk cinsel ilişkiye yüklediği abartılı düşünceler ve beklentiler var ülkemizde. Kadın için ‘Bekaret ilk geceye kadar saklanmalı, korunmalı’ ‘ilk gece acı çekeceksin dayan’ düşünceleri erkek içinse, ‘Milli olmak, ilişkide başarılı ve hızlı olmak, cinselliği yöneten olmak’ gibi düşünceler hakim.

Cinsellikle ilgili bilgilerin çoğunu internetten, medyadaki güvenilmez kaynaklardan ya da arkadaşlardan kulaktan kulağa öğreniyoruz. Ve öğrendiğimizi sandıklarımızın çoğunluğu yaşa uygun olmayan bilgiler. Yaşa uygun, bilimsel ve doğru cinsel bilgi, cinsel farkındalığı arttırırken tam tersi bilgi ise korku, kaygı ya da merakı artırır.

Peki, Türkiye'de en sık karşılaşılan diğer cinsel problemler nelerdir?

Kadınlarda, vajinismustan sonra istek, uyarılma ve orgazm; erkeklerde ise erken boşalma probleminden sonra ereksiyon sorunları en sık görülen sorunlardandır.

Aktardığınız bilgilerden anladığım kadarıyla, cinsel sorunlarla daha az karşılaşmak için cinsel eğitim önemli. Peki, cinsel eğitime ne zaman başlanmalı? Hangi yaşta ne kadar bilgi vermeliyiz?

Cinsel eğitim doğumla başlar diyebiliriz. Çocuğa davranışlarınız, konuşmalarınız, o ilk cinsel soruyu sorduğunda verdiğiniz cevap, tepkiler vb. hepsi cinsel eğitimin parçalarıdır. Yaşa uygun bilgiler vererek ve sadece sorduğu kadarını onun anlayacağı dille anlatarak devam eder. Kız çocuklarına adet dönemini yaşamadan, erkek çocuklarına ise ilk gece boşalmasını yaşamadan önce adet olmak ve gece boşalması konularında bilgi vermek gerekir. Çocuklara, bedeni korumak, hayır demeyi öğretmek, kendi bedenine ve mahremiyetine dair farkındalık kazandırmak gerekir. Anne babalar çocuklarıyla cinsel konularla ilgili nasıl konuşacakları konusunda tedirgin oluyorlar ve nasıl bilgi vereceklerini bilemeyebiliyorlar. Bu durumda bilimsel kaynaklar okunabilir ya da uzmanlardan destek alınabilir.

OKULLARDA CİNSEL EĞİTİM ADINA NELER YAPILIYOR VE SİZCE BU EĞİTİMLER YETERLİ Mİ?

Ülkemizde farkındalıklı bir kaç özel okul haricinde cinsel eğitime dair hiçbir eğitim verilmiyor.

Cinsel problemlerimizi değil başkası ile konuşmak partnerimizle bile konuşmaya çoğu zaman utanıyoruz. Bu nedenle sorunun çözümü için profesyonel yardım almaktan bile çekiniyoruz. Bu konuda zorlananlar için online danışmanlık hizmeti veriyorsunuz? Terapi nasıl gerçekleşiyor, yüz yüze danışmanlıkla kıyaslandığında başarı oranı nedir? Yüz yüze terapiden daha mı ucuz?

Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus

Evet haklısınız. Cinsellik konuşmaktan kaçındığımız bir konu olmakla beraber çok ihtiyaç duyduğumuzda ve mecbur kaldığımızda uzmana zar zor başvurduğumuz bir konu. Yine de son yıllarda bu durumda biraz değişim var. Bireylerin ya da çiftlerin, bulunduğu ilde ya da ülkede yardım alabileceği bir cinsel danışman yoksa online cinsel danışmanlık hayat kurtarıcı oluyor.

İnternet üzerinden evinizde uygun saatlerde görüntülü programlar yardımıyla seansları gerçekleştiriyoruz. Yüz yüze danışmanlıkla online danışmanlık başarı oranları arasında fark yok. En azından benim çalışmalarım bunu destekliyor. Yüz yüze olmasının avantajı, ofis ortamında iletişim daha güçlü ancak online danışmanlığında yüz yüzeye göre pek çok avantajı var; evinizde, uygun saatlerde, uzak mesafeleri yakın yaparak ve ücret olarak da daha avantajlı.

Cinsel problemlerin kökeninde ne yatıyor? Neden ülkemizde bu kadar sıklıkla bu problemler yaşanıyor? 

Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus

Eğitim eksikliği; bireylerin kendilerine dair sadece cinsel anlamda değil fizyolojik ve psikolojik olarak pek çok bilgiyi bilmeden büyümeleri en temel nedeni bence. İnsan sadece bedenden oluşmuyor. İnsan; bedeni ve ruhu olan bir makine bence ve bu makineye dair bir klavuz olmadan büyüyoruz. Bu makinenin beyni, duyuları, düşünceleri, duyguları, hormonları, fiziksel süreçleri ve çok daha fazlası var. Ne neyi nasıl etkiler konusunda birazcık bilgi sahibi olsak, yaşanılan cinsel sorunların nedenlerini anlamak daha kolay olur. Biz uzmanlar cinsel sorunları çözerken, bireylere, çiftlere ‘insan’ı anlatıyoruz. İnsanın temel ihtiyaçlarını, duyuları, duygu ve düşünceleri, doğruları ve yalnışları paylaşıyoruz seanslarda. Ve onların tek başlarına yapamayacakları yeni yapılandırmalar yapıyoruz.

Evliliklerde yaşanan problemlerin bir kısmı cinsellik kaynaklı ve bazen sorunlar çözülmeden boşanma yoluna gidiyorlar. Başka ne tip konular evlilikte sorun oluşturuyor? İlişkilerinde problem yaşayan çiftlere ne önerirsiniz?

İki farklı ailede, kültürde büyümüş iki farklı cinsiyetin aynı eve girip de kendi çekirdek ailelerini kurduklarında sorunlarının olmaması bir mucize! 3. şahıslar, kök aileler, evin düzeni, iletişim, kıskançlık, maddiyat vb. sorunlar yaşanabilen sorunlar arasında. Cinsellikte yaşanan sorunlar arasında yerini alıyor tabi ki. Bazen de öncelikli olarak cinsel sorunlar yaşanıyor, vajinismus, erken boşalma, ereksiyon sorunları en sık rastlanan sorunlar arasında.

Kendilerine ve birbirlerine dair beklentileri konusunda farkındalıklı çiftler daha az sorun yaşıyorlar evlilikte ya da ilişkilerinde. Sorun yaşayan çiftler ise eğer sevgileri devam ediyorsa, evlilik kurumuna dair daha farkındalıklı olmak ve sorunlarını çözmek adına bir evlilik danışmanından destek alabilirler. Destek alma sürecine sıcak bakan çiftler, danışmanlık sürecinden evlilikleri ve cinsellik adına çok şey öğrenip yeni bir yapılandırma ile daha da güçlenmiş olarak çıkarlar. Birbirlerinin beklentilerini öğrenmek ve evlilikle ilgili farkındalık yaşamaları adına evlenmeden önce danışmanlık almalarını önerebilirim.

 Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus 

Sizce neden evlilikler günümüzde bu kadar kısa sürüyor ve neden gençler evlenmekten korkuyorlar?

Pek çok genç kadın ve erkek duygusal ilişkiye başlamakta ve sürdürmekte sorun çekiyor. Pek çoğu da evlenmeyi başarılacak bir iş, mevki gibi görüyor. Başarı, evliliği sevgiyle sürdürebilmektir bence.

İlişkilerde yaşanan sorunların nedenleri arasında; yetiştirilme tarzları ve gencin bulunduğu kuşak özellikleri, kişilik yapısı, medyanın evlilik ve kadın erkek ilişkilerine dair çerçeveyi değiştirmiş olması, yanlış inanç ve abartılı beklentiler bulunuyor.

Kişiler bazen birey olmadan biz olmayı, bazen de hep ben alanında kalmayı doğru zannediyor. Oysaki ben olmadan biz, kocaman bir ben de biz olmaz! Bunlardan birinden vazgeçtiğimizde ilişki zarar görmeye başlıyor. Oysaki dengeyle ve saygıyla tüm kimlikleri yaşamak mümkün ve daha sağlıklı. Ya kendini bitirecek kadar, sosyal çevresini, keyif aldığı etkinlikleri feda etmek ya da hiç bir şey feda etmeden ben alanında yaşamaya devam etmek, yani ‘biz’e alan açmamak. İkisi de ilişkiyi tehdit ediyor.

Peki, evlenecek çiftlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Korkulu rüyalarımız: Erken boşalma ve vajinismus

Evlilik, ilişki ve cinsellikle ilgili danışmanlık veren bir uzman olarak diyebilirim ki; ‘Biz hep mutlu olacağız, hiç sorunumuz olmayacak’ gibi gerçek dışı beklentiler çifti çok mutsuz ediyor. Evlilikte ve ilişkilerde sorunların olmaması anormaldir. Önemli olan bu sorunları çözmeye çalışıp çalışmadığınızdır.

Evlenmeden önce danışmanlık alınmasını çok değerli buluyorum. Evlilik öncesi danışmanlık; yaşanabilecek sorunları en aza indiriyor. Bireylerin, ilişkiye, evliliğe ve birbirlerine dair farkındalıkları artıyor. Birbirlerini daha gerçekçi dinleme ve anlama fırsatı buluyorlar, birlikte hedef koymayı deneyimliyorlar. ‘Biz’e giden yolun süreçlerini öğreniyorlar. İlişkiye evliliğe dair evrelerin bilgisini öğrenmeleri onları daha dengeli kılıyor. Örneğin flört evresi ile evliliğin ilk iki yılının birbirinden farklı duygu ve yaşantıları olacağını, flört evresinin sadece flört döneminde yaşanacağı ve ilişkinin ileriye doğru büyüyerek, değişerek farklı evrelerle gideceği bilgisi çifti rahatlatıyor.

Yazarın Tüm Yazıları