Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin

Kolunuzda hareket kısıtlılığı ve ağrı varsa dikkat!

Omuzda aktif veya pasif hareket kısıtlanması ile ortaya çıkan ‘donuk omuz’ (frozen shoulder) beraberinde ağrıyı da getirir. Problem çeşitli sebeplerle ve seyirle ortaya çıkmasından ötürü izlenmesi gereken yolda çeşitli nedenlerden dolayı holistik (bütüncül) olmalıdır.

Haberin Devamı

Donuk omuz, aktif veya pasif eklem kısıtlılığı ile karakterize olan bir çeşit omuz problemidir. Genel olarak nüfusun %2 ila 5’inde rastlanan bir durum olmakla birlikte diabet, iskemik kalp hastalıkları, servikal spondiloz, meme cerrahisi sonrası, brakial pleksus yaralanmaları sonrası ve tiroid gibi hastalıklarda bu oran %38’i bulmaktadır. Bütüncül fizyoterapi bakış açısıyla bu durumda iç organ ve diğer bölgelerdeki kas, iskelet, sinir sistemleri de düşünülmelidir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır ve en fazla görülen yaş aralığı 40 ila 65 arasıdır.

Hastalık, ağrılı ve hareket kaybına yol açan bir seyir gösterir. Kişilerin günlük yaşamsal aktivitelerinde ve yaşam kalitelerinde önemli kayba yol açar. Bu yüzden problemin sağaltımı ve hastanın günlük rutinine kavuşturulması gerekir. 

Haberin Devamı

Donuk omuzda fizyoterapi uygulamaları olarak hasta eğitimi, egzersiz, eklem mobilizasyonu ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de holistik (bütüncül ) fizyoterapi metotlarından Osteopatik manuel terapi, ortopedik manipulatif fizyoterapi (OMT), psikonöroimmünoloji (PNİ) gibi vücudun doğal iyileşme sürecine katkıda bulunan metotlar da uygulanmaktadır. Bu uygulanan terapi metotları akademik çalışmalarda yerini almaya başlamıştır.

Donuk omuzda iyileşme üç aşama olarak sınıflandırılabilir. Hastalığın ilk aşamasında şiddetli ağrılar görüldüğü için öncelikle hastanın ağrılarının hafifletilmesi gerekir. Bir sonraki aşamada ağrı azalır ve düzenli egzersizlerle eklem hareket açıklığı sağlanır. Son evrede ise amaç hareket açıklığını artırarak hastanın omzun fonksiyonlarına yeniden kavuşmasını sağlamaktır.

Donuk omuz hastalarının bir kısmı hiçbir tedaviye cevap veremedikleri zaman ilgili uzman doktora yönlendirilmesi neticesinde cerrahi müdahalesi gerekebilir.