GeriSağlık Kolesterol düşürücü ilaçlar kimler için sakıncalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolesterol düşürücü ilaçlar kimler için sakıncalı?

Kolesterol düşürücü ilaçlar kimler için sakıncalı?

Bu ilaçlar bazı yan etkileriyle günümüzde çok fazla tartışmaya neden oluyor.

Kolesterol, vücudumuzun temel yapıtaşı. Son 40 yıldır kolesterolle savaşta çeşitli diyetler önerilmiş, çeşitli ilaçlar üretilmiş ama sonuçta bir mesafe kat edilememişti. Son yirmi yıldır kullanılmakta olan ‘statinler’ hücre içi kolesterol yapımına engel olarak, kolesterol düşürülmesinde çok ciddi başarılar elde etmemizi sağladı. Özellikle damar hastalığı olan grupta ölüm oranlarında ve kardiyak olaylarda belirgin azalmaları sağladıkları çok çeşitli bilimsel araştırmalarla ispatlandı.

Yaşlılar kolesterol ilacı içmeli mi?

Bu ilaçlar bazı yan etkileriyle günümüzde çok fazla tartışmaya neden olmaktadır ancak henüz onların yerini dolduracak başka seçenek yoktur. Peki, 75 yaş üstünde kalp hastası olmayan ve kolesterolü yüksek kişilerde statinler (kolesterol düşürücü ilaçlar) faydalı mı?

Bu yaş grubundaki kişiler sağlığına gençlerden çok daha iyi bakmaya çalışıyor ve daha disiplinli diyet yapıp ilaç kullanıyor. Kolesterol yüksekliği durumunda ilaç kullanım oranları çok yüksek. Fakat damar hastalığı olmayan, sadece kolesterolü yüksek olan yaşlı grupta bu ilaçların etki derecesi çok belirgin değildir. Unutulmamalı ki kolesterol ilaçlarının faydalı olduğunu gösteren çalışmalarda bu grup çalışmaya dahil edilmiyor ve elde edilen bilgiler yaşlılara da uygulanıyor. Yani yaşlı grupta statinlerin etkinliğine dair bilimsel veriler elimizde bulunmuyor. Sadece daha alt yaş grup çalışmaları bu gruba adapte ediliyor.

Bilimsel veri henüz yokken bu grupta sadece kolesterol yüksek diye kolesterol düşürücü ilaç vermek bugün için akılcı değil. Ama kalp ve damar hastalığı geçirmiş, by-pass ameliyatı olmuş kişilere statin vermek gerekli olabilir.

Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr. Olcay Ş. Emel

False