GeriSağlık Kola Yerine Kalsiyumlu Süt
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kola Yerine Kalsiyumlu Süt

Kola Yerine Kalsiyumlu Süt

Kola ve gazoza alternatif: Vitamin ve kalsiyumla zenginleştirilmiş sütler...

Obezitenin en büyük destekçisi olan “fast food” un vazgeçilmez içecekleri kola gibi asitli içeceklerin zararları ve özellikle çocukların bu besinlerden uzak durması gerçekliği üzerine bilgiler veren Obezite ve Diyabet Polikliniği Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol, alternatif olarak tüketilebilecek besinleri sıraladı.

Çocukların kola, gazoz gibi asitli ürünlerden kaçınmaları gerektiğine vurgu yapan Erol, şu önerileri sundu:

“Hem diş çürükleri hem de mide bağırsak sağlığı açısından şeker yükü fazla olan bu tür gıdalardan mutlaka kaçınılması gerekiyor. Yapılan araştırmalar bu tür gıda tüketenlerde pankreas kanseri riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bu tarz gıdaların hiçbir faydası yok. Hem obeziteyi tetikliyor hem de bir defa alıştıktan sonra bunları yeme içme demenin de faydası yok. Kantinlerde bazı besinlerin satışı yasaklandı ancak bu durum arz taleple ilişkili. Bu konuda hepimizin üzerine düşen görevler var.

Çocuk evde de okulda da fast food beslenme türüne alıştırılmadığında bundan vazgeçmek zorunda kalacak. Dolayısıyla bu doğru bir uygulama; ancak ne kadar uygulanabilir olduğunu göreceğiz. Böyle bir uygulama yaparken fast fooda alternatif besinleri de belirlememiz gerekiyor. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi çok güzel atıştırmalıklar var. Çocukların bunlara alıştırılması lazım. Batıda B vitamini, kalsiyumla zenginleştirilmiş sütler var. Ancak Türkiye’de sadece pastörize edilmiş sütler bulunuyor. Çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olan zenginleştirilmiş sütlerin kantin ve market raflarında da yerini alması gerekiyor.”

False