Kokoreç neden çok faydalı bir yiyecek?

Diyetisyen Gülçin Işık, popülerliğinin yanı sıra besin değeri yüksek ve oldukça faydalı bir yiyecek olan kokoreç hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Kokoreç neden çok faydalı bir yiyecek

EKLEM AĞRILARINA İYİ GELİYOR

Kokoreç hayvan bağırsağından yapılma, çok faydalı içerikleri olan, bol kollajen ve vitamin kaynağı Anadolu’ya özgü yemeklerimizden biridir. İçeriğindeki kas ve bağ dokusu eklem ağrılarına iyi gelen, kadınlarda kırışıklık önleyici estetik girişimler ve mezoterapide kullanılan bazı vitamin ve mineraller bulunur. Bu sebeplerden dolayı kokoreç, özellikle kadınlar için oldukça kıymetli görünüyor.

HASTALIKLAR İÇİN:

Kokoreç, hayvansal yağ dokusunda omega-3 ve omega-6 gibi kalp damar sistemindeki hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan yağ asitlerini de bulundurur. Eksikliğinde gece körlüğü, kısırlık, kanama bozuklukları, diş çürümesi, eklem sıvısı eksilmesi gibi hastalıkların oluşumuna yol açan A, D, E, K vitaminleri açısından da çokça zengin içeriği bulunduğundan, bu hastalıklara karşı önleyici etkisi bulunmaktadır.

SPORCULAR İÇİN:

Yapısal olarak zengin düz kas, kendine ait sinir dokusu, bağırsak içini döşeyen yüksek (enzimatik) protein içeriği kokoreci beslenmek için eksiksiz bir alternatif yapmaktadır. Bütün bu içeriğine ek olarak yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor, azot, magnezyum, sülfat, krom ve vanadyum gibi zengin içerikli elementleri de barındırır. Bu elektrolitlerin eksikliğine bağlı oluşabilecek kas krampları, halsizlik, güçsüzlük, depresif duygu durumu gibi problemleri önler.

VİTAMİN VE MİNERAL AÇISINDAN ÇOK ZENGİN

Vitamin ve mineral açısından fazlasıyla zengin içerikli bir besin olduğu için günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmektedir. Bütün bu faydaları yanında kokoreci pişirme sırasında oluşabilecek karbonlaşma ve organik dokuda oluşabilecek kanserojen oluşumlardan korumak için yeterli ısıda yanmadan ve besin değerini kaybetmesini engellemek için yavaşça pişirmek önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları