GeriSağlık Kök hücre tedavisinde önemli uyarı!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kök hücre tedavisinde önemli uyarı!

Kök hücre tedavisinde önemli uyarı!

Nobel Tıp Ödülü alan bilim adamı Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeyi uyardı. Neden mi?

Bu yıl Nobel Tıp Ödülü'nü John B. Gurdon ile paylaşan Japon bilim adamı Shinya Yamanaka, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeyi, kök hücre tedavi yöntemi konusunda uyardı.

Bu yıl Nobel Tıp Ödülü'nü alan Japonya Kyoto Üniversitesi'nden Prof. Shinya Yamanaka internette müşteri çekmek için, şeker hastalığından doku sertleşmesine, göz sorunlarından Alzheimer ve Parkinson'a kadar birçok hastalığa kök hücre tedavisi uygulanabileceği hakkında çıkan reklamlar ile dolu olduğunu belirtti.

Özellikle Türkiye, Meksika, Hindistan, Çin ve Rusya'da yaygın olan bu reklamlara dikkat çeken Yamanaka konu hakkında şunları söylüyor:

"Bu tür uygulamalar çok büyük sorun yaratabilir. Birçok hastalığın kök hücre tedavisi ile iyileştirilebileceği söyleniyor. Bu tedavi türünün herhangi bir klinik öncesi testi ve hayvanlar üzerinde denenmişliği yok. Hastalar şunu bilmeli ki, bir tedavinin etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış ise, uygulandığı takdirde çok zararlı sonuçlar ortaya çıkabilir."

Embriyolar ile kök hücre alanında yaptığı çalışmaları ile Nobel Ödülü'nü alan Yamanaka, "Klinik öncesi testleri yapıyoruz; hayvanlara uygulanan deneyler üzerine de çalışıyoruz. Biz terapinin güvenilirliğini kanıtladığımızda, belirli hastalar üzerinde uygulamaya başlayacağız" dedi.

Kaynak: Cnnturk.com

False