Kök hücre kaynaklarından materyal alma ve hastaya verilişi

Kök hücre tedavisi birçok hastalığın tedavisinde uygulanabilmektedir ve bu sebeple birçok hastaya da ümit olmaktadır. Peki bu süreç nasıl işler? Algoloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, kök hücre tedavisi sürecini anlattı.

Haberin Devamı

YAĞ DOKUSUN NASIL ALINIR?

Her hastanın yağ dokusunu lokal anestezi gerektiren mini bir liposakşın tekniği kullanarak toplanır. Hastaya bağlı olarak, doktor gerekli adipoz doku toplanması için küçük giriş kesikleri yapmak için en uygun yeri belirleyecektir.

Tipik olarak, göbek çevresi en uygun yerdir. Gerek görüldüğünde yan taraflar ve basen bölgelerinden de yağ toplanabilir. İşlem genellikle 40 dakika ila bir saat arasında sürer. Ağrı olmaması ve yağ dokusunun kolayca çekilmesi için lokal anestezi uygulamasından sonra özel bir solüsyonla yağ alınacak bölge şişirilir 15-20 dakika sonra ağrısız bir şekilde yağlar alınmaya başlanır. İşlem ağrısızdır. İhtiyacı olanlara ağrı kesici ilaç verilebilir, ancak çoğu hastaya ilaç vermek gerekmez.

KEMİK İLİĞİ NASIL ALINIR?

Hastanın ihtiyaçlarına ve gereken tedaviye bağlı olarak, hastanın kemik iliği toplanabilir. Kemik iliği kök hücreleri, kalça kemiğinin arka kısmı ya da yan kısımlarında yerleştirilen şırıngalar kullanılarak gerçekleştirilir. İşlem, steril koşullarda bazen hafif genel anestezi genellikle de sedasyon altında lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Kemik iliği toplanması tipik olarak yaklaşık 15-20 dakika sürer ve minimal girişimsel bir işlem olup ve daha sonra dikiş gerektirmez. Kemik iliği hücrelerinin fiilen toplanması tipik olarak ayakta tedavi prosedürüdür. Yani günü birlik bir işlem olup hastanede yatmaya gerek yoktur.

KÖK HÜCRELERİN HASTAYA VERİLİŞ YOLLARI

Hastanın rahatsızlığı, fiziksel durumu ve/veya yaşı göz önüne alınarak, aşağıdaki implant yöntemlerinin bir kombinasyonu kullanılarak kök hücreleri implante edilebilir:

İntravenöz (IV)

İntravenöz uygulama, kök hücrelerin vücutta uygulanmasında en güvenli ve en basit yöntemlerden biridir. Anestezi gerekli değildir, ancak hastaya bağlı olarak gerekirse uygulanabilir. Bir IV uygulamasının uygulanması normalde yaklaşık 30 dakika sürer.

İntratekal (omurilik sıvısına)

Genellikle, intratekal uygulama otizm gibi çoğu nörolojik durum için idealdir. Bir lomber ponksiyon ile kök hücreler, lokal anestezi altında alt omurlardan doğrudan omurilik kanalına enjekte edilir ve deneyimli bir anestezi uzmanı tarafından yapılır. Lomber ponksiyonlar nörolojik durumlar için kullanılır, çünkü kök hücreler kan-beyin bariyerinden geçen omurilik sıvısına enjekte edilir. Bu, hücrelerin omuriliğe ve beyne ulaşmasını sağlar. Bu prosedür normalde yaklaşık 30 dakika sürer.

İntranazal aspirasyon

İntratekal ve intranazal yöntemlerin bir kombinasyonu tipik olarak kullanılır ve nörolojik bozukluğu olan hastalar için idealdir. Kök hücreler burun içindeki hücreleri püskürtmek için bir aspiratör memesi kullanarak burun içinden uygulanır. Burun boşluğunun iki ana işlevi vardır; Burun boşlukları içinde, ılık, nemli bir mukozal tabaka ile kaplanmış damardan oldukça zengin ve kıvrımlı geçitleri olan türbinlerdir. Bu yüksek derecede damarlı türbinler, kan dolaşımına hızlı emilimine izin verir, çünkü türbinler içindeki kılcallar, akışkanların kılcal membranlar arasında hızlı bir şekilde kaymasına izin vermek için özel olarak tasarlanmıştır. Ek olarak, koku alma dokuları koku duyusu sinyallerini doğrudan merkezi sinir sistemine iletir. Burundaki mukoza, burun boşluğunun üstün kısmından ve aslında kafatasının cribriform plakası boyunca ve kraniyal (kafa)boşluğunun içine uzanır, bu nedenle, nörolojik rahatsızlığı olan hastalar için hücrelerin onarılmasında yardımcı olduğuna inanılan kan beyin bariyerini geçerek hücrelerin beyne ulaşmasını sağlar.

Eklem içi (eklem içine)

Eklem içi enjeksiyonlar, artrit hastaları ve bağ ve tendonları tamir etmek isteyenler için yaygın olarak kullanılır. Kök hücreler deneyimli uzman bir doktor tarafından doğrudan etkilenen eklem içine enjekte edilir ve anestezi gerektirmeyen güvenli bir işlemdir.

Kas İçi ve/veya Lokalize Enjeksiyonlar

Kök hücreler doğrudan hastalığın bulunduğu bölgedeki kas ve/veya bölgeye enjekte edilir. Örneğin, retinitis pigmentosa gibi göz rahatsızlıkları olan hastalar gözünün arkasındaki bölgeye hedeflenen bir enjeksiyon olan bir retrobulbar (göz çukuru) enjeksiyonu kullanarak gözlerinin arkasında lokalize bir enjeksiyon alacaktır. Bu özel enjeksiyonun deneyimli bir göz doktoru tarafından yapılması gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları